Inostrani dug opština 116,6 miliona, a domaći 59,1 milion eura
Budva

Najizraženiji dug ima Budva

Inostrani dug opština 116,6 miliona, a domaći 59,1 milion eura

Opštine su u ovu godinu ušle sa ukupnim dugom od 175,7 miliona eura, što zabrinjava, ocijenjeno je na jučerašnjoj sjednici Zakonodavnog odbora koji je podržao Prijedlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

''Izražene dugove ima Budva, od 66,7 miliona eura, Podgorica 19,3, Nikšić 18,56, Bijelo Polje 13,6, Cetinje 10,1, Tivat 7,6, Rožaje i Kolašin po 6,3, Ulcinje 5,6, Berane 5,3. Pljevlja 4,2, Danilovgrad 3,2, Hergeg Novi 3,09, Kotor 2,6 a Plav 1,3 miliona eura'', kazao je poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

Ocijenio je da je posebno opasan ino dug Budve od 64,5 miliona. Visoko inostrano zaduženje ima i Podgorica 19 miliona, Nikšić 13,5, dok je cijeli dug Tivta od 7,6 miliona zaduženje u inostranstvu.

''Pitanje je kako se opštine iz svega ovoga mogu izvući'', kazao je poslanik LP.

U dokumentu se navodi da je u ukupnu cifru uključen dug opština po ugovorima koje je potpisala Vlada sa ino kreditorima, a sa opštinama podkreditne  sporazume, u iznosu od oko 32,6 miliona, kao i iznos povučenih i neotplaćenih sredstava od 143 miliona.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija Dragan Darmanović je kazao da se mora voditi računa o dugu opština, ali i o kompletnom dugu države.

''Vlada i Ministarstvo finansija preduzimaju određene aktivnosti za smanjenje duga. Jedna od mjera je i plan fiskalne konsolidacije, koji već daje rezultate, a jedan od načina da se popravi stanje kod duga opština su garancije koje su izdate opštinama, gdje je uz korišćenje Egalizacionog fonda omogućeno refinansiranje kredita koji su u vrijeme sklapanja imali lošije uslove otplate'', kazao je Darmanović i najavio nastavak razgovora Vlade i opština o podršci.

''Vjerovatno će i opštine morati da preduzmu mjere fiskalne konsolidacije'', kazao je Darmanović.

 

Izvor:Pobjeda/Portal Analitika

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.