ASK: Ne štitimo odbornike DPS-a, postupili smo po prijavi
ASK

Reagovali na tvrdnje DF-a

ASK: Ne štitimo odbornike DPS-a, postupili smo po prijavi

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ne štiti odbornike Demokratske partije socijalista (DPS), saopštili su iz te ustanove.

Reagujući na tvrdnje iz Demokratskog fronta da predsjednica Upravnog suda, Branka Lakočević i direktor Agencije za sprječavanje korupcije, Sreten Radonjić, zloupotrebljavajući svoju službenu dužnost štite odbornike DPS-a koji su u konfliktu interesaAgencija za sprječavanje korupcije saopštava da je to netačna tvrdnja.

"U cilju objektivnog informisanja javnosti, Agencija za sprječavanje korupcije saopštava kako je netačna tvrdnja da Agencija više od devet mjeseci nije pokrenula postupak utvrđivanja povrede Zakona o sprječavanju korupcije, po zahtjevu broj 02-01-801 od 27. februara 2017. godine, koji je podnešen od strane predstavnika DF-a i Demokratske narodne partije Nikole Jovanovića", navodi se u reagovanju ASK-a.

ASK u reagovanju navodi da je u postupku po zahtjevu Nikole Jovanovića preduzela sve zakonske mjere i radnje, dostavila pozive za izjašnjenje javnim funkcionerima, pribavila podatke i obavještenja o činjenicama koje su neophodne za vođenje postupka i odlučivanje o kojima službenu evidenciju vode nadležni državni organi, i utvrdila sve činjenice i okolnosti od značaja za odlučivanje u predmetnim slučajevima.

"Nakon sprovedenog postupka, Agencija  je 11. aprila 2017. godine obavijestila podnosioca zahtjeva  i organ vlasti u kojem javni funkcioneri obavljaju javnu funkciju Glavni grad Podgoricu,  da je  uvidom u izvedene dokaze Agencija  utvrdila sledeće činjenično stanje:

Pet javnih funkcionera – odbornika u Skupštini Glavnog grada Podgorica ne krše član 12 Zakona o sprječavanju korupcije jer su zasnovali radni odnos u drugim organizacijama u skladu sa odredbama zakona kojima se regulišu radni odnosi, nijesu odgovorna lica niti članovi organa upravljanja u ovim organizacijama, te se njihova radna mjesta ne mogu smatrati javnom funkcijom u smislu člana 3  Zakona o sprječavanju korupcije, već obavljanjem službeničkih poslova. U odnosu na tri javna funkcionera – odbornika, Agencija je utvrdila da ne krše Zakon o sprječavanju korupcije o čemu je detaljno pravno obrazloženje dato u odlukama Agencije, dok je za jednog javnog funkcionera – odbornika utvrđeno da kao rukovodilac jedne od organizacionih jedinica u javnoj ustanovi ne krši član 12 Zakona o sprječavanju korupcije niti obavlja drugu javnu funkciju u skladu sa članom 3 Zakona o sprječavanju korupcije. Dva javna funkcionera na koje se odnosila prijava su podnijela ostavku na jednu od funkcija koje su navedene u prijavi", navodi se u saopštenju.

ASK još jednom ističe da nema utemeljenje tvrdnja kako nijesu preduzete zakonske mjere u predmetnim slučajevima, kao što su netačni i navodi o selektivnom postupanju Agencije.

"U prilog činjenici da ne postoji bilo kakva selektivnost u radu Agencije govori i podatak da je od početka rada ovog državnog organa 1. januara 2016. godine, na osnovu odluka Agencije javnu funkciju napustilo 117 javnih funkcionera, što isključuje bilo kakvu pristrasnost u primjeni odredbi Zakona o sprječavanju korupcije", saopšteno je.

Dodaje se da podnosilac prijave ili drugo zainteresovano lice uvijek ima mogućnost preispitivanja odluka Agencije u upravnom sporu, odnosno pokretanjem inicijative prema Upravnom Sudu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.