Konjević: Do kada će građani plaćati gubitke MA ?
Raško Konjević

Do kada će se tolerisati rast poreskog duga

Konjević: Do kada će građani plaćati gubitke MA ?

Novom „tajnom“ odlukom Vlada kompaniji MA, kojoj je prije 3 mjeseca „pozajmila“ 2,2 miliona eura, sada novčanim depozitom garantuje kratkoročni kredit od 2,3 miliona eura za njenu likvidnost bez šanse da taj kredit bude vraćen od strane kompanije, kazao je potpredsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević.

On je istakao da je "lako pokazivati posvećenost i patriotizam prema kompaniji koja duguje preko 40 miliona eura, kada donosite odluke da građani Cetinja, Podgorice, Bijelog Polja, Berana, Plava, Rožaja, i drugih gradova plaćaju samo u tri mjeseca 4,5 miliona za njeno poslovanje".

"A građanima istovremeno Vlada povećava takse i poreze.

Za 4,5 miliona koliko je Vlada dala Montenegroairlinesu moglo se izgraditi nekoliko škola ili vrtića, ili kupiti oprema za zdravstvo ili policiju. Valjda je bolje kupiti za taj novac savremenu opremu u KBC da se poboljšaju uslovi za rad ljekarima nego prosipati ih u kompaniju koja duguje desetine miliona eura i posluje sa milionskim gubicima.

Odluka je štetna jer samo za godinu dana dug Montenegroairlinesa prema Aerodormima Crne Gore sa 20 miliona porastao je na 24 miliona. Dakle, 4 miliona", kaže Konjević.

Radi poređenja, po projektu, izgradnja novog terminala na aerodromu Tivat košta 50 miliona eura, kaže on.

"Samo za dug koji Montenegroairlines ima prema Aerodromima može se finansirati polovina investicije.

Da li se možda namjerno iscrpljuju Aerodromi sa ovakvim potraživanjima, gdje se odlukama Vlade zabranjuje Aerodromima Crne Gore da naplate pravosnažne i izvršne presude u iznosu od oko 9 miliona eura. Želi li se od profitne kompanije napraviti gubitaš. I onda da spas nađemo u prodaji Aerodroma", pita potpredsjednik SDP-a.

Odluka je kako dodaje štetna i zbog toga što samo za godinu dana poreski dug Montenegroairlinesa je porastao sa oko 12 miliona na oko 16 miliona eura.

"Dakle, 4 miliona. I dok nadležni organi blokiraju na desetine malih i srednjih preduzeća za poreski dug od nekoliko hiljada eura dotle se dug Montenegroairlinesa toleriše u milionima eura. javno pitam ko će da plati ovaj poreski dug? Nažalost kao i u slučaju garancija za KAP, Zeljezaru, Primorku Bar – građani Crne Gore.

Moj stav, da se radi o nezakonitoj državnoj pomoći i da to treba da ispita SDT, gdin Marković naziva “potkazivanjem i denunciranjem….. neodgovornih pojedinaca, politički ostrašćenih i političkih kalkulanata”", kaže Konjević.

Ovaj postupak je kako dodaje suprotan Zakonu o kontroli državne pomoći.

"Precizno, Odluka Vlade je suprotna članu 2 Zakona. Odluka je nezakonita jer krši i član 4 Zakona. Takođe, odluka je protivna članu 5 stav 1 alineja 4 Zakona.

Jasno je da je u ovom slučaju Vlada prekršila osnovno pravilo da se jednom data državna pomoć ne može ponoviti u narednih 10 godina, a Montenegroairlines je bio korisnik šeme državne pomoći prije 6 godina. Vlada je prekršila i ratifikovane međunarodne ugovore koji imaju supremaciju u odnosu na domaće zakonodavstvo, a kojima se insistira na nediskriminatorskom odnosu prema avio prevoznicima.

Takođe, Vlada nije saopštila da li je pribavila mišljenje Komisije za kontrolu državne pomoći shodno članu 40 Poslovnika o radu Vlade.

Što bi rekla rektorka Vojvodić nije valjda da je na sceni “neprosvijećeni staljinizam”. Nije budžet Crne Gore, da parafraziram dio sintagme rektorke Vojvodić, “prćija ministra Nurkovića i direktora Orlandića” nego građana Crne Gore pa se smije valjda pitati gdje se troši njihov novac. Činjenica da je Vlada sakrila odluku od javnosti dosta govori o kvalitetu takve odluke. Neće biti da bi Vlada sakrila od građana neki svoj uspjeh", kaže Konjević.

Smatra da umjesto ličnih i političkih diskvalifikacija Vlada treba da javnosti kaže:

"Do kada će novac građana davati za finansiranje poslovanja ove kompanije koja grca u dugovima i posluje sa gubicima. Pošto karte Montenegroairlinesa nijesu džabe nego ih građani plaćaju onda valjda i Vlada treba da kaže do kada će građani pored karata plaćati i poslovanje ove kompanije.

Do kada će se tolerisati rast poreskog duga i duga prema Aerodromima Crne Gore.

Da li zakon važi jednako i za mala i srednja preduzeća koji uredno plaćaju poreze i za najvećeg poreskog dužnika Montenegroairlines.

I konačno da li resorni ministar Nurković, umjesto što se krije od javnosti, ima neki plan za vraćanje ovih dugova ili će građani svaka dva mjeseca plaćati rad ove kompanije milionima eura", saopšteno je.

Konjević dodaje da kada je  u junu mjesecu saopštio da Vlada skriva od javnosti da je 2,2 miliona eura iz budžeta dala kompaniji Montenegroairlines Vlada je saopštila da ona ne daje novac nego plaća prispjelu garanciju, a da će novac biti vraćen i da je to samo pozajmica.

"Pošto se pozajmice vraćaju, u svakom normalnom društvu, pozivam ministra finansija da odmah objavi kopije izvještaja o uplati dijela obaveza jer je Montenegroairlines bio dužan da 1.9. i 1.10. 2017. godine plati po 95.000 eura na račun državnog trezora kao prvu i drugu od ukupno 24 rate za vraćanje tog duga. Nadam se da su rate u roku plaćene pa da ministar Radunović može danas objaviti kopije tih izvještaja", saopštio je Konjević.

Podsjeća da je prije nešto više od mjesec dana saopštio da Vlada nezakonitom odlukom želi poreski dug dvije kompanije bliske DPS-u u iznosu od preko 2 miliona eura naplatiti „podrumima i garažama“ i tada je iz Vlade saopšteno da ne govori istinu.

"Nakon samo mjesec dana od moje javne reakcije Vlada je poništila tu odluku i raskinula nezakonito potpisane ugovore. Toliko o istini.  I na kraju, gdin Marković, je juče u svojoj izjavi, izmedju ostalog, i poručio da oni koji su najviše novca iznijeli iz ove kompanije danas je i najviše kritikuju. Pa ukazao “….pitajte gospodina Konjevića, on to bolje zna……Znam odgovor na pitanje gdina Markovića.

Montenegroairlinesom gotovo pola decenije upravljao je, u svojstvu predsjednika Odbora direktora član predsjedništva DPS i kordinator te partije za izbore na Cetinju. Izvršni direktor, u nešto kraćem mandatu bio je, takođe, visoki funkcioner DPS, a sadašnji direktor Direktorata za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja.

Ko je iznio novac iz ove kompanije najbolje je da pita njih dvoje, a i sve predsjednike Odbora direktora i izvršne direktore prije njih. Ako nađu da je neko iz partije kojoj pripadam bio predsjednik Odbora direktora ili izvršni direktor MA neka ga, da se grubo našalim, osude bez suda i utamniče po hitnom postupku", zaključio je Konjević.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.