Rašović: Nema opuštanja
Sanja Rašović

Ukupan napredak zavisi od dva poglavlja

Rašović: Nema opuštanja

Crna Gora sebe smatra, a i drugi je tako posmatraju, za lidera u regionu kada se potegne priča o evropskim integracijama. Ali je to priča koja ima dvije strane. To što smo lideri ne mora da znači da priču privodimo kraju. Naprotiv.

“Činjenica koju su iz EK saopštili o tome da će izvještaj o napretku biti odložen do proljeća 2018. godine ne može se  posmatrati kao bilo kakav vid relaksacije za crnogorsku upravu već kao jednaka obaveza kao što je bio slučaj u prethodnom periodu. Mislim da je važno istaći da crnogorske vlasti i društvo ne treba da ispunjavaju preporuke i obaveze EU zbog Evropske Unije već zbog nas samih i napretka naše države, usvajanja i primjene boljih standarda.” kaže za Kodex Sanja Rašović, koordinatorka programa u Građanskoj Alijansi.

Lideri u regionu jesmo ali u regionu koji je i dalje evroski sinonim za nestabilnost, ratove, korupciju i mnogo toga… To što je Evropska Komisija odložila svoj izvještaj o napretku za Crnu Goru možda je samo namjerno ostavljen višak vremena da se Crna Gora izbori sa najvećim svojim zamjerkama, organizovanim kriminalom i korupcijom.

“Kao i što je mnogo puta do sad ponovljeno, cjelokupni napredak naše države na putu ka EU članstvu zavisiće od napretka u poglavljima 23 i 24 i stoga posebne napore treba usmjeriti u tom pravcu. Nije dovoljno samo usvajanje pravnih normi i stvaranje zakonodavnog okvira kakav se od nas očekuje, već je neophodno raditi na osnaživanju kapaciteta kao i primjeni tih standarda u praksi. To je nešto na šta EK konstantno i vrlo direktno ukazuje. Nedostatak finansijskih i adekvatnih i nepristrasnih istraga i adekvatne borbe protiv korupcije i korupcije na visokim nivoima, organizovanog kriminala je nešto za šta je neophodno uložiti posebne napore pošto je generalan utisak da vidljivi rezultati na tom polju, osim rijetkih slučajeva, izostaju.” konstatuje za Kodex Sanja Rašović, koordinatorka programa u Građanskoj Alijansi.

Poseban fokus, kao što su i ukazali iz Evopske Komisije poručuje Rašović, treba biti na reformama koje unaprijeđuju nezavisnost, odgovornost i profesionalizam pravosuđa kao i profesionalizacija policije radi sprovođenja zakona u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Dodatno, fokusirati se treba i na oblast poštovanja ljudskih i manjinskih prava kao i zaštitu i slobodu medija. Poznato je da su iz EU pozvali zainteresovane strane da šalju svoja viđenja i ukažu na probleme kako bi se naredni izvještaj EK osvrnuo i na te oblasti. Obaveza je i odgovornost, posebno civilnog sektora, da to učine. Vjerujem da će svaka od organizacija koje djeluju u Crnoj Gori, a nije ih mali broj, to i učiniti i to svaka iz oblasti njene ekspertize. Od vladavine prava do zaštite životne sredine.” poručuje Sanja Rašović.

Evropska Komisija uveliko priprema novi izvještaj i uputila je poziv svim zainteresovanim subjektima, organizacijama i pojedincima u Crnoj Gori, da joj pošalju podneske u kojima opisuju stanje u oblastima njihovog interesovanja. Ti podnesci biće dio novog izvještaja o napretku. Zato, kao što i sama Rašović poručuje, nema opuštanja za one koji vode crnogorske pregovore sa EU. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.