Pljevljacima od silnog bogatstva ostaju - boleštine
Pljevlja

Porast malignih oboljenja

Pljevljacima od silnog bogatstva ostaju - boleštine

Kako su procijenili stručnjaci, samo ugalj na nalazištima u okolini grada vrijedi cijelih pet milijardi eura. Nepregledne površine pod šumama, struja koja se proizvede u ovdašnjoj termoelektrani, rude olova i cinka zaokružuju sliku s koje bi neupućeni posmatrač mogao da "pročita" da su Pljevljaci bogati ljudi.

"Umjesto da Pljevljake zaspe blagostanje, zasipaju ih ogromne količine pepela, raznih otrova i kancerogene prašine kojima se inače svakodnevno i u talasima zasipa grad", ogorčen je poslednjim zbivanjima na deponiji Maljevac predsednk OO DNP Vladislav Bojović, koji godinama upozorava vlasti na katastrofu koju doživljavaju grad i njegovi mirni žitelji.

"Svako je mogao da se uvjeri u to zbog čega imamo toliko prijevremenih smrti i porast broja oboljelih od različitih bolesti", kaže Bojović, ističući da Tužilaštvo i inspekcijski organi ne preduzimaju ništa.

U Pljevljima ništa novo, kažu građani, zapanjeni još jednom "pješčanom" olujom koja je zatrpala grad, iz koga godišnje "ode" struje u vrijednosti 100 miliona eura i uglja za 50 miliona eura. S druge starne, država je ukinula ekološku taksu, pa Pljevljacima od silnog bogatstva ostaju - boleštine.

Upozorenje pedijatra iz Pljevalja dr Veselinke Ječmenice na povećanje broja urođenih anomalija, odnosno na činjenicu da u industrijskim centrima dolazi do mutacije gena, tako da se iz godine u godinu povećava broj malignih oboljenja i da u Pljevljima treća generacija odrasta u ovakvim uslovima, nije uzbudilo nadležne.

"Ne postoji sistem organa koji nije pogođen aerozagađenjem, ali najveći problem se pravi kod respiratornog sistema", dio je stava dr Ječmenice, koja je istakla da se procenat respiratornih infekcija među djecom uzrasta od četiri do šest godina kreće oko 65 odsto.

Novosti.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.