Jovanović: Lakočević i Radonjić štite  odbornike DPS-a koji su u konfliktu interesa
Nikola Jovanović

Podgorica

Jovanović: Lakočević i Radonjić štite odbornike DPS-a koji su u konfliktu interesa

Predsjednica Upravnog suda, Branka Lakočević i direktor Agencije za sprečavanje korupcije, Sreten Radonjić u udruženom poduhvatu, zloupotrebljavajući svoju službenu dužnost štite odbornike DPS-a koji su u konfliktu interesa, tvrdi Nikola Jovanović, funkcioner DF-a i član Predsjedništva DNP-a.

Kako navodi Jovanović, nepostupanjem po tužbi koju je podnio protiv Agencije za sprečavanje korupcije zbog postojanja sukoba interesa 11 odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada, Upravni sud se u potpunosti  stavio u zaštitu onih koji svjesno krše zakon i svrtao sebe u red onih koji pružaju institucionalnu podršku za nezakonito djelovanje.

Ističe da se u tom sudu nisu usudili čak ni da formalno pokrenu postupak zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije , već su kao najboji način zaštite odlučili da ne rade ništa, čime, navodi Jovanović, bitno krše zakon i zloupotrebljavaju svoju službenu dužnost u korist političke elite u Glavnom gradu.

On je podsjetio da je prije 9 mjeseci, koristeći svoje zakonsko pravo iz ZOSK, podnio prijavu protiv 11 odbornika DPS-a, zbog sukoba interesa u vršenju javnih funkcija, jer su isti odbornici DPS-a i obavljaju dodatne funkcije u ustanovama ili pravnim licima u kojima je država, odnosno opština vlasnik, a da je Zakonom o sprečavanju korupcije, članom 12 jasno propisano da javnim funkcionerima nije dozvoljeno da obavljaju te funkcije.

"Shodno zakonu, nesumnjivo je da su odbornici DPS-a: Momčilo Vujošević, Nermin Abdić, Đorđina Lakić, Nebojša Kavarić, Nenad Vujošević, Jovan Rabrenović, Vladimir Rajčić, Marija Đurićković, Ivana Abdić, Nataša Tomović i Zoja Bojanić Lalović u konfliktu interesa.

Agencija za sprečavanje korupcije, koja je nadležna da utvrđuje postojanje sukoba interesa, brutalno se oglušila o svoju zakonsku obavezu, da po mojoj prijavi pokrene postupak utvrđivanja, iako je na to imperativno zakonski bila obavezna, ali imajući u vidu rodbinske i političke veze direktora ASK sa prvacima DPS-a, uopšte nije iznenađujuće ovakvo ignorisanje i zloupotreba jer je to matrica ponašanja institucija u predpolitičkom i nedemokratskom društvu u kojoj nisu uspostavljeni prncipi pravne države i vladavine prava", saopštio je Jovanović.

Kako se dodaje u daljem tekstu njegovog saopštenja, ovim nečinjenjem, ali i ekspresnim činjenjem kada je u pitanju postupak utvrđivanja sukoba interesa članova Savjeta Agencije za elektronske medije i Savjeta RTCG, ASK je dokazala da je produžena ruka DPS-a i da se ista koristi za obračune u političkim procesima.

Ovi dupli standardi, smatra Jovanović, odličan su pokazatelj da ASK radi po jasnim instrukcijama i diktatima iz vrha DPS-a, na koje nažalost nije imun ni Upravni sud koji je to dokazao svojim nečinjenjem u ovom slučaju.

Ističe da je jasna namjera pojedinaca koji su na čelu ASK i Upravnog suda kada su u pitanju postupci protiv 11 odbornika DPS-a.

"Oni ove prijave drže u fijokama i namjera je da tamo ostanu sve do sledećih lokalnih izbora jer ukoliko bi i pokrenuli postupke, veoma precizno i utemlejno bih dokazao da su isti u konfliktu interesa zbog čega bi morali biti razriješeni sa određenih funkcija. Treba da znaju da time svjesno krše zakon i zloupotrebljavaju svoje funkcije, zbog čega su već odavno ušli u zonu sopstvene krivične odgovornosti jer omogućavaju ovim licima da protivzakonito vrše funkcije. Ovim putem pozivam nadležne organe, odnosno bolje rečeno pojedince u tim organima, ukoliko ih ima, da se zainteresuju za ovaj slučaj koji predstavlja flagranto kršenje antikorupcijskog zakona i procesuiraju one koji svjesno krše zakon", naveo Jovanović.

Pozvao je i Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori i ambasadora Aiva Orava, da analizira slučaj 11 odbornika koji su u konfliktu interesa i uvjere se na ovom primjeru kakva je praksa izigravanja zakona u Crnoj Gori.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.