Kacin: Crna Gora može u Evropsku uniju i prije 2025te
Jelko Kacin

Od nas zavisi

Kacin: Crna Gora može u Evropsku uniju i prije 2025te

Ambasador Slovenije pri NATO Jelko Kacin kaže da je moguće da Crna Gora bude primljena u Evropsku uniju i prije 2025. godine i da proces pridruživanja, u ovom trenutku, isključivo zavisi od naše države.

Kacin, koji je i bivši poslanik Evropskog parlamenra, kaže da je bio i ostao snažan zagovnik evroatlanskih integracija Crne Gore.

U razgovoru za Dnevne novine, on ističe da je mogućnost da se naša zemlja pridruži Evropskoj uniji prije 2025. u rukama Crne Gore.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han nedavno je, podsjetivši na ocjenu predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da bi Crna Gora i Srbija mogle da pristupe EU 2025., rekao da je to “realan vremenski okvir”, ali da to “nije uklesano u kamen” i da može da se desi i ranije, ali i kasnije ako se ne naprave neophodni koraci.

U sličan scenario vjeruje u Kacin.

“Na mom trenutnom položaju u stalnom predstavniku Slovenije u NATO-u učinio sam sve što je bilo kako bi osigurali članstvo Crne Gore u Alijansi. I na sličan način, nastaviću da podržavam vašu zemlju na njenom evropskom putu. Pitanje mogućnosti da se pridruži EU prije 2025. godine leži, prije svega, u rukama vaše zemlje. Drugim riječima, proširenje je moguće u bilo kom trenutku pod uslovom da zemlje kandidatkinje zatvore sva poglavlja, ispunjavaju sve date kriterijume, a države članice EU potvrđuju pristupanje novog člana u skladu sa njihovom unutrašnjom procedurom”, rekao je Kacin za DN, prenosi Cdm.

Dodaje i da je potpuna integracija regiona u EU je veoma važan proces.

“Stoga bi bilo mudro da sve opcije vezane za proširenje ostaju otvorene. Individualna integracija je, naravno, moguća, ali će zavisiti od nekoliko faktora. Ako je zemlja u svojim naporima jako uspješna, ne vidim razlog da ostane i čeka druge aspirante da dostignu nivo spremnosti”, ocijenio je Kacin odgovarajući na pitanje da li je moguće da Crna Gora uđe u EU sa ostalim zemljama regiona koje pretenduju da budu dio EU.

“Ali, podsjećam vas da je, kao i uspješna individualna kandidatura Crne Gore za NATO, koja je podstakla druge zemlje da prate vodstvo i pojačaju svoje napore, važno je održati proces proširenja EU”, zaključio je Kacin.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.