Erdogan stigao u Beograd: Turska i Srbija se smatraju komšijama
Foto:Anadolija

Posjeta Srbiji

Erdogan stigao u Beograd: Turska i Srbija se smatraju komšijama

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u dvodnevnoj je posjeti Srbiji tokom koje će razgovarati s najvišim državnim zvaničnicima, učestvovati na srpsko-turskom poslovnom forumu i posjetiti Novi Pazar.

Erdogana su na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekali predsjednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije.

U fokusu posjete biće ekonomska saradnja pri čemu je srpska strana najviše zainteresovana za privlačenje novih investicija iz Turske, a jedna od tema biće i energetika, odnosno gasovod Turski tok.

U Srbiju s predsjednikom Turske dolazi i 185 privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiji. Očekuje se potpisivanje novog Sporazuma o slobodnoj trgovini dvije zemlje, kao i potpisivanje ugovora o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju.

127457922159dc5c0c8e6e5775936756v4big

Erdogan je, uoči posete, u intervjuu “Politici” rekao da je saradnja Srbije i Turske od ključne važnosti za mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu, ali i širom Evrope.

"Nema sumnje da je saradnja neizbježna zbog geopolitičkog položaja dvije zemlje. Turska i Srbija su dvije ključne zemlje na Balkanu. Kao što Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu. Stoga je za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti", rekao je Erdogan.

„Veze između Turske i Srbije su jake i duboko ukorijenjene. U svojoj dugoj istoriji na ovim prostorima Turci i Srbi su zajedno živjeli i zajedno egzistirali“, naveo je Erdogan.

Prema njegovim riječima, i danas se mogu vidjeti tragove zajedničke istorije u jeziku, arhitekturi, kuhinji, kulturi i na mnogim drugim poljima,

„Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama“, naveo je Erdogan.

Kaže da je to što se u Beograd ulazilo kroz Stambol kapiju, a u Istanbul kroz Beogradsku, simbol tog komšijskog osjećaja — i bez zajedničke granice — koji se proteže iz prošlosti u budućnost.

On je ocijenio da Srbija i Turska imaju različite poglede, ali da na njih nikada ne gledaju kao na prepreke u saradnji.

Erdogan je ocijenio da je "region Sandžak" i dalje "most prijateljstva" između Srbije i Turske.

Ispred Palate Srbije danas u 11 sati biće svečani doček turskom predsjedniku posle koje razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U Palati Srbija sastaće se delegacija dvije države, posle čega će biti potpisani međudržavni sporazumi i konferencija za novinare Vučića i Erdogana.

2017100922618726226647200Web

Dvojica predsednika obratiće se potom učesnicima Poslovnog foruma Srbija-Turska. Erdgoan bi trebalo da razgovara i s predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Drugog dana posete, Erdogan će posetiti Novi Pazar koji je ukrašen bilbordima s njegovim likom i zastavama Srbije, Turske i bošnjačkom zastavom.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.