Impresivni rezultatati CG na planu ispunjavanja NATO standarda
Jens Stoltenberg, Foto: Beta

Stoltenberg ocijenio

Impresivni rezultatati CG na planu ispunjavanja NATO standarda

Rezultati koje je Crna Gora posljednjih godina postigla na planu ispunjavanja NATO standarda su impresivni, ocijenio je generalni seketar Alijanse, Jens Stoltenberg.

On je na Plenarnoj sjednici Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, zahvalio parlamentu Rumunije na organizaciji 63. godišnjeg zasijedanja tog tijela i aktivnostima kojima država domaćin kao članica Alijanse doprinosi očuvanju međunarodnog mira.

„U kontekstu aktuelnog skupa istakao je važnost djelovanja i snaženja uloge Parlamentarne skupštine NATO posebno imajući u vidu da jačanja veze između parlamentaraca i građana doprinosi boljem predstavljanju rada i rezultata NATO“, piše u saopštenju crnogorskog parlamenta.

Stoltenberg je podsjetio da Sjeverno atlantska Alijansa predstavlja čuvara bezbjednosti građana na globalnom nivou, spremnog da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima i naglasio da je taj političko-vojni savez u cjelosti posvećen ispunjavanju datih obećanja i postavljenih ciljeva.

„Tokom riječi o Zapadnom Balkanu te aktivnostima koje je NATO imao na ovom području i politici otvorenih vrata s tim u vezi, Jens Stoltenberg je istakao da su impresivni rezultati koje je Crna Gora tokom posljednjih godina postigla na planu ispunjavanja standarda te iskazana puna posvećenost zajedničkim ciljevima Alijanse, predstavljali njenu najbolju preporuku za punopravno članstvo u NATO“, piše u saopštenju.

Navodi se da se Stoltenberg posebno osvrnuo i na pitanje jačanja saradnje na relaciji NATO-Evropska unija, posebno imajući u vidu aktuelni složeni međunarodno bezbjednosni ambijent, i istakao važnost integrisane i djelotvorne bezbjednosne saradnje na tom nivou u cilju združenog suprotstavljanja unutrašnjim i vanjskim bezbjednosnim izazovima.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO, Paolo Alli, čestitao je Crnoj Gori na punopravnom članstvu u Alijansi, poželio dobrodošlicu u zajednicu euroatlantskih država i pozvao učesnike da aplauzom podrže taj uspjeh, kako za Crnu Goru tako i Alijansu.

„Istakao je da ulazak Crne Gore u Sjeverno atlantsku Alijansu predstavlja rezultat posvećenog i predanog rada u proteklom periodu kao i pruženog doprinosa međunarodnom miru, i istakao čvrsto uvjerenje da će isti biti nastavljen u predstojećem periodu“, navodi se u saopštenju.

Učesnicima Plenarne sjednice predstavljen izvještaj blagajnika Parlamentarne skupštine NATO Marc Angel-a, i s tim u vezi uslijedilo je izjašnjenje delegata o Nacrtu budžeta za narednu godinu.

Saopšteno je da su se delegati izjasnili o predlozima rezolucijama i amandmana na Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine NATO.

“U okviru tačke dnevnog reda Plenarne sesije posvećene izboru i imenovanjima za predsjednika Parlamentarne skupštine NATO ponovo je izabran član stalne Delegacije Italije Paolo Alli, a za potpredsjednike - Lord Campbell iz Ujedinjenpišekaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je 63. Godišnje zasijedanje PS NATO okupilo predstavnike parlamenata zemalja članica iz Sjeverne Amerike i Evrope, pridruženih i partnerskih zemalja, posmatrače i druge relevantne predstavnike sa ciljem vođenja diskusija o zajedničkim bezbjednosnim pitanjima međunarodnog karaktera.

Kako se navodi, stalna Delegacija Skupštine Crne Gore koja je učestvovala u radu 63. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne Skupštine NATO bila je u sastavu Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu.

Dodaje se da 63. godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO današnjom Plenarnom sesijom završava rad.

Rtcg/Mina

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.