URA Pljevlja: PM čestice i  vlast DPS-a saveznici u trovanju građana Pljevalja
Foto: URA

Nevolje sa prvim snijegom

URA Pljevlja: PM čestice i vlast DPS-a saveznici u trovanju građana Pljevalja

Građani Pljevalja su se sa prvim snijegom, drastičnim padom temperature i početkom grijaće sezone suočili sa enormnim satnim povećanjem štetnih materija u vazduhu, navode u odboru URA u Pljevljima.

“Tako su u subotu 7. oktobra PM 10 čestice tokom čitavog dana bile značajno veće od dozvoljenih da bi u jednom vremenskom periodu bile i 16 puta veće od dozvoljenih parametara po informacijama sa mjerne stanice u gradu”, kazali su u pljevaljskom odboru pokreta URA.

Naglašavaju da je lokalna uprava na čelu sa DPS-om iskazala svoju nemoć da bilo šta konketnije uradi  a posljednji pokušaj izgradnje mini toplane u gradu je doživio potpuni neuspjeh jer je od obustavljanja tendera u februaru ove godine od strane lokalne uprave državnoj Komisiji za kontrolu javnih nabavki trebalo više od pola godine da donese odluku o poništenju tendera na osnovu žalbi učesnika tendera.

“Pored toga jasno je da se godinama unazad prolongira izgradnja drugog bloka TE Pljevlja i nasušna toplifikacija grada. Od svih mjera koje je propisala Vlada nastavlja se jedino sa realizacijom kratkoročnih mjera nabavke briketa i peleta iako ova mjera nije donijela nikakve rezultate proteklih godina. Nisu pomogle ni izjave stručne javnosti da novi energenti ne mogu smanjiti uticaj štetnih PM 10 čestica u vazduhu. Uz to cijene ovih energenata su ove godine veće nego ranijih godina i primjetno je mnogo manje interesovanje građana za nabavku ovih energenata” tvrde u pokretu URA u Pljevljima.

Kazali su da je krajnje vrijeme da predstavnici svih partija u lokalnom parlamentu iskažu jedinstven stav i donesu mjere koje bi bile proslijeđene  nadležnim ministarstvima na usvajanje.

“Sasvim je jasno da je Vlada CG žrtvovala građane Pljevalja i da podgorički vlastodršci i ne pomišljaju da izdvoje značajnija sredstva iz državnog budžeta za sanaciju katastrofalne ekološke i zdravstvene situacije u gradu. Građane Pljevalja očekuje još jedna teška grijaća sezona sa enormnim prekoračenjima štetnih čestica u vazduhu i velikim rizikom za vlastito zdravlje i zdravlje svoje djece” ističu u pokretu URA u Pljevljima.

Dodaju i da je jasno da bez smjene republičke vlasti nema rješavanja teških ekonomskih, socijalnih, ekoloških i zdravstvenih problema građana Pljevalja.

“Građani su jedini koji mogu na sljedećim izborima smjeniti neodgovornu vlast koja žrtvuje zdravlje vlastitih građana radi  privatnih interesa domaćih i stranih tajkuna” zaključuju u pokretu URA u Pljevljima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.