Biti Džon Malkovič

Da li je moguće da je i on naš

Biti Džon Malkovič

Holivud je industrija snova. Mada je često ta industrija prednjačila stvarnosti ipak je do dan danas ostala samo to. Svi koji učestvuju u toj industriji proizvode samo snove i ništa više.

Jedan od takvih proizvoda je svjetlo, ili mrak bioskopskih dvorana, ugledao davne 1999 godine. U režiji Spajka Džounsa a po scenariju Čarlija Kaufmana snimljen je film Biti Džon Malkovič. U tom filmu jedan lutkar iz Njujorka sasvim slučajno nabasa na portal koji vodi do uma holivudskog glumca Džona Malkoviča. U tipično holivudskom trouglu njega, njegove supruge i njegove sekretarice, ova potonja nalazi načina da sa po 200 dolara naplaćuje posjetu umu Džona Malkoviča.

Dakle, za 200 dolara moglo se biti Džon Malkovič. Skoro dvije decenije kasnije većina regionalnih i svi crnogorski mediji objavili su da je Malkovič Crnogorac. Malkovič je do juče bio Hrvat, ako je vjerovati tamošnjim medijima, ali je u srcu lijepe naše izgovorio istorijsku rečenicu, upoznavajući javnost da mu je majka jednom rekla da je Crnogorac.

johnmalkovich01

Na konferenciji za novinare u Zagrebu, navode mediji,  Džon je priznao da je odgajan kao Amerikanac, ali da je ponosan na svoje korijene. I to ne samo hrvatske.

“Moj otac je za svog oca tvrdio da je bio najveći lažljivac, tako da ne mogu znati pouzdano. Majka mi je nakon njegove smrti jednom čak rekla i da sam Crnogorac“.- prenijeli su hrvatski mediji a potom regionalni i svi crnogorski. Biti Džon Malkovič, malo li je.

Balkanski narodi vole da svojataju zajedničko naslijeđe. Tako su se u raspravu da li je Tesla Hrvat ili Srbin umiješali i Crnogorci tvrdnjom da je ni jedno ni drugo. Tesla je, jasno, Crnogorac. Biti Nikola Tesla, malo li je. I dok je Tesla, iako od skora, u medijima “ozvaničen” kao Crnogorac mnogo duže traje nezvanična priča i da je naš zajednički najveći sin, Josip Broz, takođe Crnogorac. Njegovi su korijeni čak i locirani negdje u okolini Podgorice. Biti Tito, malo li je.

JM

Ponosan je na svoje korijene, prenijeli su mediji riječi Džona Malkoviča a Džon im poručio da je odgajan kao Amerikanac. Da je odmakao od korijena, što mi njegovi sukorijenici, očigledno nijesmo. Zato se na Balkanu odvajkada vode rasprave čiji je ovaj naš. Baš kao u filmu biti Džon Malkovič gdje za 200 dolara možete biti upravo on. 200 dolara, malo li je.

Da li je moguće da je i on naš? Sasvim. Jer naznake toga postoje i u samoj Malkovičevoj izjavi. On decidno kaže da ni on sam ne može znati pouzdano i navodi razlog tome. A čim ne može znati pouzdano može biti i naš. Svjetski a naš a zajedničko nam je korijenje.  

     

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.