Pregovori o novoj Vladi Njemačke počinju 18. oktobra
Ilustracija

Treba da se sastavi vlada sa konzervativcima

Pregovori o novoj Vladi Njemačke počinju 18. oktobra

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će pregovori o sastavu nove vlade početi 18. oktobra, koja smatra da će pregovori biti složeni jer treba da se sastavi vlada sa konzervativcima, liberalima i ekolozima.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke i njen saveznik Hrišćansko-socijalna unija (CSU) će najprije pregovarati sa liberalima (FDP), potom sa strankom Zelenih 18. i 20. oktobra, rekla je Angela Merkel novinarima. 

Kancelarka je u nedjelju postigla kompromis sa bavarskim saveznicima CSU prema kojem bi se ograničio broja migranata u Njemačkoj. 

Načelni dogovor postignut poslije cjelodnevnih pregovora u Berlinu, ima za cilj da se okonča dvogodišnji sukob dvije sestrinske grupacije i omogući formiranje, uz druge manje stranke, nove vlade Njemačke poslije parlamentarnih izbora održanih krajem septembra. 

Predviđeno je da pregovori o formiranju nove njemačke vlade traju nekoliko mjeseci, a dok se ne formira nova vlada, radi sadašnja, formirana poslije prethodnih izbora. Njemački zakon ne određuje rok za formiraje vlade. 

N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.