Crna Gora uradila dosta po pitanju reformi tržišta rada
Foto: UPCG

UPCG

Crna Gora uradila dosta po pitanju reformi tržišta rada

Crna Gora je uradila dosta po pitanju reformi na tržištu rada, ali i dalje postoji značajan prostor za dalje unaprijeđenje te oblasti, ocijenio je šef sektora za međunarodnu saradnju Unije poslodavaca (UPCG), Mirza Mulešković.

Mulešković je u Istanbulu, gdje je učestvovao na sastancima Međunarodne organizacije rada (MOR) i Međunarodne organizacije poslodavaca (MOP), kazao da je za Crnu Goru najvažnije da u narednom periodu dodatno radi na jačanju i stabilizaciji regulatornog okvira, jačanju socijalnog dijaloga, kao i kreiranju adekvatnog poslovnog ambijenta koji će omogućiti održivost biznisa i biti stimulativan za poslovanje postojećih i novih preduzeća.

On je pozvao MOR da i u narednom periodu, kroz ekspertsku pomoć, nastavi sa radom na jačanju kapaciteta socijalnih partnera i pružanju podrške ukupnim procesima koji imaju za cilj ulazak Crne Gore u Evropske unije (EU).

MORsastanak

Iz UPCG je saopšteno da je Mulešković, nakon sastanka MOR-a, prisustvovao i godišnjem sastanku predstavnika MOP-a gdje je, u ulozi paneliste, predstavio studiju UPCG pod nazivom Stvaranje poslovnog ambijenta za održiva preduzeća u Crnoj Gori.

“Evropski partneri su iskazali veliko interesovanje da pruže podršku UPCG u daljem procesu prilagođavanja crnogorske privrede za evropsko tržište”, navodi se u saopštenju.

Mulešković je na marginama skupa imao sastanke sa predstavnicima više poslodavačkih organizacija iz EU i zemalja regiona, na kojima su dogovoreni budući projekti i modaliteti međusobne saradnje poslodavačkih organizacija.

Regionalni sastanak MOR-a se održava svake četiri godine, a okuplja predstavnike nacionalnih vlada, poslodavaca i radnika iz 51 države regije.

Teme ovogodišnjeg sastanka MOR-a bile su pristup tržištu rada za radnike migrante, azilante i izbjeglice, zaštita radnika i uloga socijalne politike u upravljanju multinacionalnim kompanijama.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.