Završena 5.dječija nedjelja u Podgorici
Foto: Udruženje Pčelica

Dječija prava

Završena 5.dječija nedjelja u Podgorici

Dječija nedjelja 2017 koju Udruženje Pčelica realizuje svake godine kako bi obilježili sedmicu dječijih prava i obaveza je održana od 2. do 6.oktobra 2017.u Podgorici.

''Svake godine naše Udruženje obilježava dječiju nedjelju prigodnim programom i aktivnostima prve sedmice oktobra mjeseca. Svake godine tema dječije nedjelje je različita i odnosi se na "žarišne" probleme u društvu a koji se odnose na djecu, mlade i porodice u cjelini, a samim  tim i na društvo. Ovogodišnja tema su bila dječija prava o kojima se govori veoma često,ali i dječije obaveze koje su na neki način zanemarene u odnosu na prava.  Prva aktivnost u okviru dječije nedjelje bila  je "Pričaonica u svijetu bajki",  na kojoj je pravnica našeg Udruženja, Sandra Vujošević, razgovarala sa djecom o njihovim pravima ali i svakodnevnim obavezama, nakon čega je Crveni krst Podgorice edukovao djecu o tome kako da pomognu drugovima u situacijama povreda i drugih medicinskih stanja, onoliko koliko to djeca mogu učiniti. Radionica je održana u šopig centru Mall of Montenegro'', saopšteno je iz Udruženja Pčelica.

117x175djecijajpg

Drugi dan dječije nedjelje, bio je rezervisan za tradioconalnu sadnju drveta prijateljstva na brdu Gorica, koje su Pčelice zasadile sa  mališanima iz JPU"Đina Vrbica"-vaspitna jedinica  "Mali princ", JU „Resursni centar 1.jun“ , malim čuvarima prirode iz odjeljenja III-5 OŠ“Mahmut Lekić“ i  PPU "Petar Pan".

Srijeda je bila u duhu očuvanja prirode te je organizovana akcija čišćenja dvorišta JPU „Đina Vrbica“,zatim saobraćajni čas u OŠ "Međurječje". Dječija nedjelja završena je predavanjm o pravu na zdravstvenu zaštitu ali i obavezama da se živi zdravo i brine o vlastitom zdravlju, te održavanju redovne lične higijene.

''Dječija nedjelja realizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalnog staranja, Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje i kompanije Agroauto. Brojni prijatelji iz privatnog sektora i medijskih kuća dali su doprinos kvalitetnoj prezntaciji aktivnosti i podizanju svijesti šire javnosti o značaju čuvanja i poštovanja dječijih prava ali i obavezi razvijanja i njegovanja dječijih obaveza'', navodi se u saopštenju.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.