U Srbiju stiže vakcina protiv raka dojke
Ilustracija

Nova metoda liječenja

U Srbiju stiže vakcina protiv raka dojke

Nova metoda liječenja protiv raka dojke koja podrazumijeva i imunoterapiju i vakcinu biće sprovedena u Srbiji. Projekat sprovodi njemačko-srpski konzorcijum za karcinom dojke, koji je osnovan pod pokroviteljstvom ministarstva zdravlja, Srpskog ljekarskog društva i ambasade Njemačke.

Nišlija Stefan Stefanović posle školovanja i učešća u istraživanjima u Njemačkoj, u Srbiju se vraća sa vakcinom protiv raka dojke. Bio je dio tima koji je u Nacionalnom centru u Hajdebergu primijenio nove metode liječenja u uznapredovaloj fazi bolesti.

"Nakon dokaza dejstva terapije koju smo sproveli u fazi metastaze sada prelazimo u nešto sasvim drugo, nešto što je mnogo i optimističnije, a to je preoperativna faza bolesti kod pacijentkinja koje čine većinu", kaže Stefan Stefanović, koordinator njemačko-srpskog konzorcijuma za rak dojke, prenosi N1.

A to su one koje imaju samo lokalnu bolest u dojci, i to je stotinu njih koje se liječe u KBC Bežanijska kosa i Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

"Dakle mjerimo ne samo na osnovnom patohistološkom nivou, nego idemo dalje u nivo RNK i DNK, u genetsku osnovu onoga što su osobine tumorske ćelije, da na osnovu te analize vidimo ko je pravi kandidat za imunoterapiju", navodi Stefanović.

Ta prva faza – izbor kandidata počinje za dvije nedelje i trajaće narednih šest mjeseci, a zatim polovina pacijentkinja dobija antitelnu terapiju.

"A drugoj polovini želimo da damo vakcinu napravljenu od njenih sopstvenih ćelija. To su imune ćelije koje su u stanju da ubiju ćelije raka. Uzete biopsijom iz nje, u laboratorijskim uslovima školovane da ubiju ćelije raka i kao vakcina vraćene toj istoj pacijentkinji", navodi Stefanović.

Izvor:N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.