Podgorica će prije 2023. završiti pregovore o pristupanju
Davor Đenero

Đenero uvjeren

Podgorica će prije 2023. završiti pregovore o pristupanju

Rok ulasaka Crne Gore i Srbije u EU do 2025. godine Žan Klod Junker je u govor ubacio na inicijativu Angele Merkel. Ovakva strategija proširenja počela je sa Berlinskim procesom stvaranja svojevrsne balkanske čekaonice za EU, a sve sa namjerom da se Srbija distancira od Rusije - kaže u izjavi za Pobjedu hrvatski analitičar Davor Đenero.

Komentarišući novu strategiju EU po kojoj bi Srbija i Crna Gore ušle zajedno, Gjenero kaže da je to vrlo opasna politika, koja usporava Podgoricu.

- Temeljna razlika između Srbije i Crne Gore je u tome što je Podgorica ozbiljno, a Beograd neozbiljno shvatio pregovore. Crna Gora se ponaša kao pravi kandidat - ne bavi se politiziranjem, niti lobiranjem, već sprovodi reforme i ispunjava kriterijume. Sad je u kritičnoj fazi kada će se brže otvarati i brže zatvarati poglavlja. Tako je bilo i sa Hrvatskom, dugo smo samo otvarali i nismo ništa zatvarali, a onda je naišao period kada se to sve ubrzalo. Meni se čini da će tako biti i sa Crnom Gorom - objašnjava Đenero.

Ističe da 2025. godina ne može biti ciljni datum za Crnu Goru.

- Po toj dinamici, država bi trebalo da završi pregovore 2023. jer su potrebne još dvije godine od završetka pregovora do potpisivanja ugovora o pristupanju. Uvjeren sam da će Podgorica prije 2023. završiti pregovore, a da Srbija neće uspjeti do tada da zatvori sva poglavlja. EU ovim želi da motiviše Srbiju – zaključuje Gjenero.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.