Vlada dala saglasnost  Aerodromima da svoj profit  od 2,3 miliona eura daju kao garanciju Montenegro erlajnsu
Raško Konjević

Konjević poziva Tužilaštvo da ispita sumnjivi posao

Vlada dala saglasnost Aerodromima da svoj profit od 2,3 miliona eura daju kao garanciju Montenegro erlajnsu

Vlada je na sjednici 21. septembra ove godine dala saglasnost Aerodromima Crne Gore da svoj profit iz 2013. i 2015. godine od 2,3 miliona eura umjesto u državni budžet daju kao garanciju - keš kolateral Montenegro erlajnsu za kredit kod Hipotekarne banke, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare poslanik SDP-a Raško Konjević navodeći da je riječ o nezakonitom poslu i zloupotrebi u privrednom poslovanju na štetu Aerodroma i države Crne Gore čiji je to prihod trebao da bude.

Ovakav predlog na sjednici Vlade je zastupao ministar saobraćaja Osman Nurković i označen je tajnim, odnosno internim dokumentom. Ugovor između Aerodroma i banke potpisao je novi izvršni direktor Aerodroma Danilo Orlandić. Montenegro erlajnsu je Kontrola letjenja 10. septembra blokirala račun za dio duga od skoro 2,3 miliona eura.

Konjević je kazao da su državna preduzeća, prema ranijoj odluci Vlade, obavezna da 70 odsto profita uplaćuju u budžet ali da to u ovom slučaju nije urađeno već su taj novac iskoristili kao novu nezakonitu pomoć Montenegro erlajnzu koji Aerodromima već duguje 24 miliona, a državi 16 miliona eura.

"Zamislite kompaniju koja 2,3 miliona eura svog novca daje kao garanciju za kredit drugoj firmi koja joj već duguje 24 miliona eura, koja je uz to već godinama posluje negativno i koja nema nikakve šanse da vrati taj kredit. Pritom Aerodromi ovo potpisuju ne tražeći nikakvu garanciju za sebe. Radi se o štetnom i nezakonitom poslu i zloupotrebi u privrednom poslovanju, zbog čega pozivam tužilaštvo da izuzme ugovore o kolateralu i kreditu kao i informaciju sa sjednice Vlade i otvori izviđaj o ovom slučaju", kazao je Konjević navodeći da će kopije ugovora koje je dobio poslati Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

On je naveo da je ovakav način državne pomoći suprotan crnogorskom zakonu o državnoj pomoći i zabranjen po normama Evropske unije. Rok Montenegro erlajnsu za vraćanje kredita je sedam mjeseci, a ako to ne bude radio banka će novac uzimati iz ove garancije Aerodroma od 2,3 miliona eura.

Konjević je podsjetio da je Vlada prije nekoliko mjeseci već platila drugi dug Montenegro erlajnza od 2,2 miliona eura, odnosno da je ovoj kompaniji za pola godine ustupila 4,5 miliona eura državnog novca.

"Zbog poređenja o kojoj količini novca je riječ, za nabavke ljekova i medicinskih sredstava za potrebe cijelog zdravstvenog sistema Crne Gore od početka godine potrošeno je 11,8 miliona eura. Ovaj novac nije dat za investicije u Montenegro erlajns već za puko održavanje likvidnosti te kompanije", kazao je Konjević.

On je naveo da je 27. septembra imao saznanja o ovom poslu zbog čega je odgovore tražio od Nurkovića, Orlandića i izvršnog direktora Montenegro erlajnsa Živka Banjevića, ali da ih nije dobio. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.