Slavko Mrdak prvi Bjelopoljac koji je učestvovao u ekstremnoj planinskoj trci
Slavko Mrdak

Istrčao 22km kroz snijeg i led

Slavko Mrdak prvi Bjelopoljac koji je učestvovao u ekstremnoj planinskoj trci

Slavko Mrdak, član kluba "Outdoor X3M" prvi je Bjelopoljac koji je učestvovao u ekstremnoj planinskoj trci "Orjenski đir".

Trka je odžana juče u Herceg Novom na planini Orjen.

Radi se o planinskom maratonu tj. trail-u.

223688141610622265670232916668402o

Slavko Mrdak tokom trke

"Trka je dugačka oko 28 km sa 1900 m uspona, a obuhvata najvisočiji vrh Orjena Veliki Kabao 1894 mnv i najljepši vrh Orjena Subru 1679 mnv. Zbog otežanih vremenskih uslova, snijega i leda ove godine trka je bila definisana na 22km. Sa ukupno 104 prijavljena takmičara iz 8 zemalja trčao je i član našeg kluba Slavko Mrdak, za vrijeme od 2h:06min. On je ujedno i prvi Bjelopoljac koji je učestvovao u ovako ekstremnoj trci", saopšteno je portalu Kodex iz  bjelopoljskog kluba "Outdoor X3M".

Ove godine je bila najjača konkurencija do sada, jer su se prvi put prijavili takmičari svih republika bivše SFR Jugoslavije, kao i iz Rusije, Italije, Grčke.

Za učešće u velikom điru kako se zove ova najduža trka obavezno je sa sobom imati mobilni telefon, set za prvu pomoć koji čine minimum dvije gaze, dva zavoja i flasteri, zatim čeona lampa, astrofolija, vodootporna jakna sa kapuljačom, spremnik za vodu ili boce minimalne zapremine od 1 litra, zviždaljka i odgovarajuća obuća.

Trka "Orjenski đir" boduje se od strane ITRA-e (Internacional Trailrunning Association) sa 2 ITRA boda.

"Dobili smo, takođe, obavještenje od UTMB® (Ultra-Trail du Mont-Blanc) da iste bodove priznaju kao validne za kvalifikaciju za istu trku", kazali su iz ovog kluba.

Planinska trka organizovana je od strane NVO Orjen Outdoor i AK Niskogorci, pod pokroviteljstvom TO Herceg Novi i kompanije Lazure marina&hotels.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.