URA: Ministar napravio svoju privatnu Vojsku
GP URA

Poželjeli vojnicima bolje dane

URA: Ministar napravio svoju privatnu Vojsku

Građanski pokret URA svim pripadnicima VSG čestitao je Dan Vojske u nadi da će svaki naredni čekati u boljim okolnostima.

"Upravo nas ovaj datum opominje na dužnost da javnost upoznamo sa lošim stanjem koje trenutno vlada u našoj Vojsci, a o kome se malo govori i zna"- ističu u pokretu URA.

“Umjesto jačanja sposobnosti i kapaciteta Vojske Crne Gore nakon prijema u NATO prioritet Ministarstva odbrane postalo je kreiranje ministrove privatne vojske”, naglasili su u Građanskom pokretu URA.

Iz pokreta URA naglašavaju da je novim Zakonom o odbrani ministar na sebe prebacio ključne komponente upotrebe Vojske, pretvarajući je u lični mehanizam za upotrebu sile. 

“Zakon je donešen bez konsultovanja stručne javnosti u polupraznoj sali nelegitimne Skupštine. Tim zakonom je kreiran pravni okvir za disciplinovanje neposlušnih oficira putem prijevremenog penzionisanja. Trenutno je u toku čišćenje Vojske od nepodobnih vojnika, pri čemu su u pitanju čak 22 službenika, bez obzira na činjenicu što su svojim službenim ocjenama pokazali uzoran profesionalizam. Istovremeno, politički podobnim oficirima se produžava radni angažman iako su odavno stekli uslove za penziju”, navode iz poktreta URA

Oni kažu da je ovakav odnos prema VCG i njenim oficirima samo još jedna potvrda kako fukcioniše privatna i partijska država.
 
“URA je odlučna da pripadnicima Vojske Crne Gore obezbijedi dostojanstven život i profesionalni dignitet. Neophodno je uspostaviti sistem napredovanja i imenovanja koji će biti u skladu sa profesionalnim kvalitetima pripadnika VCG, bez obzira na partijsku ili drugu pripadnost. Samo takva Vojska će biti garant nacinalne bezbjednosti Crne Gore i ravnopravan partner u NATO savezu”, zaključuju u pokretu URA.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.