Danas su Miholjske zadušnice: Zapalite svijeću i svakom ko zatraži udijelite milostinju
Ilustracija

Tradicija nalaže

Danas su Miholjske zadušnice: Zapalite svijeću i svakom ko zatraži udijelite milostinju

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Miholjske zadušnice, a tradicija nalaže da neke poslove danas obavezno uradimo.

Zadušnice uvijek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvijek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Vjernici na taj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oproštaj grijehova. Crkva je propisala posebne dane - Zadušnice, i to četiri puta godišnje.

Zimske zadušnice su u subotu, pred Mesne poklade, u subotu pred Duhove su ljetnje zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

Običaji nalažu da danas se obavezno  izađe na groblje, naravno nakon što ste otišli na liturgiju. Sa sobom ponesite žito i vino, a potom upalite svijeće za pokoj duše preminule osobe.

Prema narodnom vjerovanju, svijeće koje ćete upaliti su simbol Hristove svjetlosti kojom on obasjava dušu svakog pokojnika. Ako zbog nekog razloga niste u mogućnosti da odete do groba pokojnika, njemu se služi pomen u crkvi.

Običaji nalažu i da se grobovi bližnjih poliju vinom i okade tamjanom. Nekada je ovaj posao bio rezervisan za muškarce, a danas to mogu da rade i žene, pa čak i djeca. Naravno, ne treba zaboraviti da postoji i duhovna milostinja, pa zato nije zgoreg danas nekome pokloniti i duhovnu knjigu.

Pored toga, narod vjeruje da danas nikako ne valja odbiti molbu nijednog prosjaka, pa svakome ko zatraži valja udijeliti milostinju kako biste umjesto proklinjanja dobili blagoslov.

Uz to, danas valja izbjegavati sve poslove, i u polju i kod kuće.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.