Bjelopoljka Irena Madžgalj osvaja Rusiju, novo priznanje znanja u Moskvi
Irena Madžgalj, foto:Privatna arhiva

Nagrada za trud i rad

Bjelopoljka Irena Madžgalj osvaja Rusiju, novo priznanje znanja u Moskvi

Irena Madžgalj, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju, osvojila je prvo mjesto na Međunarodnom konkursu iz ruskog jezika ''Jezik je put civilizacije i kulture'' u Moskvi.

Konkurs, koji je trajao od 7. do 20. septembra, je organizovao Institut za kontinuirano obrazovanje u Moskvi i Rossotrudničestvo.

Pravo učešća imali su đaci osnovnih i srednjih škola, studenti, kao i profesori iz cijelog svijeta.  Dakle, svi oni koje spaja ljubav prema ruskom jeziku, ruskoj kulturi i ruskoj književnost.

Irena je u velikoj konkurenciji uspjela da osvoji prvo mjesto. Drugo mjesto osvojio je učenik  iz Austije, a treće mjesto učenica iz Velike Britanije.

"Za konkurs ‘’Jezik je put civilizacije i kulture ‘’ sam saznala sasvim slučajno. Riješila sam da se prijavim i učestvujem. Mnogo sam se obradovala jer sam  veliki ljubitelj ovog jezika i sa zadovoljstvom ga učim. Smatram da je ovo tačmičenje bila prava prilika da iskažem svoju ogromnu ljubav prema ruskom jeziku i ruskoj književnosti i da na neki način dokažem koliko je ruski jezik   značajan.", istakla je Irena za Kodex.

11

Još jedno priznanje za Ireninu znanje

Naglašava da je bila počastvona što može predstviti svoju Srednju stručnu školu, svoj grad, kao i državu na ovako značajnom takmičenju.

A ova diploma, još jedna u nizu, joj zaista mnogo znači.

"Na neki način, ovo je dokaz mog truda i rada, kao i velike ljubavi prema najljepšem jeziku na svijetu. Spremanje za ovaj konkurs mi nije teško palo, jer grabim svaki slobodni trenutak da zavirim u taj predivni svijet ruske književnosti i ruske kulture, da pročitam nešto na ruskom, da naučim neke stihove, pročitam neku knjigu. To je najbolji način da se upoznam sa ruskom kulturom i steknem nova znanja. Moj mentor bio je Rasim Kasumović'', kaže Irena.

Osnovni ciljevi ovog konkursa su promocija ruskog jezika, ruske kulture i obrazovanja na ruskom, kako u Rusiji, tako i u drugim državama u svijetu.

‘’Smatram da je pravo bogatstvo znati ruski jezik, i sigurna sam da će mi ovo znanje otvoriti neka nova vrata u životu. Izučavajući ruski jezik, dobila sam priliku da upoznam djecu iz cijelog svijeta koja kao i ja, gaje veliku ljubav prema ruskom jeziku. ‘’

Radovi učesnika su objavljeni na forumu Instituta za kontinuirano obrazovanje, kao i na brojim društvenim mrežama kao što su Vkontakte, Odnoklassniki, Facebook i drugi.

Irena je osim ove nagrade, osvojila drugo  mjesto na Prvom međunarodnom festivalu "Florika Štefan i treće mjesto na  11. međunarodnom festivalu "Duško Trifunović"  poezije i proze za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina. Njen mentor bio je  profesor Veljko Dedejić.

‘’Ova školska godina je za mene odlično počela. Nastaviću da se takmičim na brojnim takmičenjima i konkursima iz mnogih oblasti, i nadam se da će ova školska godina za mene biti isto tako uspješna kao i prošla školska godina. ‘’, vjeruje Irena.

Za uspjeh zahvaljuje porodici, posebno bratu Novaku, mentoru Rasimu Kasumoviću, JU Srednjoj stručnoj školi u Bijelom Polju, direktoru Semiru Baliću, razrednoj Snežani Obradović, kao i Opštini Bijelo Polje, koji su kao i do sada, bili, kaže, njena velika podrška.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.