Grdosiju od 560 tona vjetar zamalo oduvao sa piste (VIDEO)
Foto: Screenshot/Youtube

Zalelujao se po pisti

Grdosiju od 560 tona vjetar zamalo oduvao sa piste (VIDEO)

Scena od koje se ledi krv u žilama – A-380, najveći avion na svijetu, zalelujao se po pisti kao da je riječ o nekoj maloj sportskoj letilici.

Na svu sreću, pilotska vještina je pobijedila najvećeg neprijatelja pri slijetanju – bočni vjetar!

Oluja „Havijer“ tutnji sjeverom Njemačke, vjetar uraganske jačine kosi sve pred sobom...

Dizeldorf joj se nije našao na putu i vrijeme je, moglo bi se reći, pristojno.

Grdosija avio-kompanije „Emirejts“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sprema se da sleti na lokalni aerodrom.

Prilazak poletno-sletnoj stazi normalan, djeluje kao stvar rutine.

Međutim, kada je letilica sa 500 putnika, teška oko 560 tona, dodirnula pistu, kao da je „podivljala“ – zahvata je jak bočni vjetar i počinje da leluja poput grane na nekom drvetu!

No, hladnokrvni piloti „udaraju kontru“ i sa nekoliko vještih manevara „čupaju“ avion iz užasne situacije.

Svaka čast, ljudi!

A s druge strane piste je sa svojom kamerom mirno stajao Martin Bogdan i čekao da zabilježi nešto lijepo ili zanimljivo za „Kargospoter“, svoj kanal na Jutjubu. Ovo svakako nije očekivao.

„Načinio sam nekoliko hiljada snimaka slijetanja sa udarima bočnog vjetra širom Evrope u posljednjih nekoliko godina, ali ovo slijetanje A-380 bilo je strašno teško i izuzetno. U početku je djelovalo normalno, ali kada je avion dodirnuo pistu, počela je borba pilota da ga poravnaju sa stazom, što je izgledalo nevjerovatno. Nikada nisam vidio takvu reakciju aviona. Jasno se vidi kako piloti koriste repni stabilizator da ga smire i, na sreću, uspjelo im je“, napisao je Bogdan u komentaru.

„Nevjerovatna vještina pilota na djelu. Obavili su sjajan posao.“

„Gledanje A-380 kako slijeće je uvijek interesantno i veliko zadovoljstvo. Baš me zanima šta ovi putnici misle o svom slijetanju u Dizeldorf“, napisao je na kraju redovni posmatrač takvih situacija. 

Portparol „Emirata“ je tim povodom izjavio: „Avion na letu EK-55, dana 5. oktobra 2017. godine, sletio je bezbjedno u Dizeldorf pod jakim udarima bočnog vjetra. Ni u jednom trenutku bezbednost putnika i posade nije bila dovedena u pitanje.“

RTS

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.