Danska zabranjuje nošenje nikaba i burke
Ilustracija

Pridružuje se drugim evropskim zemljama

Danska zabranjuje nošenje nikaba i burke

Danska će se pridružiti drugim evropskim zemljama u zabrani pokrivanja lica i nošenja nikaba i burke u javnosti.

Prijedlog zakona se ne odnosi na religiju niti zabranjuje nošenje šalova, turbana i kipa - tradicionalnih jevrejskih kapa, rekao je Jakob Eleman-Jensen iz liberalne partije posle sastanka u parlamentu.

Većina danskih poslanika, uključujući i opozicione socijaldemokrate, rekla je da će glasati za zakon, poznatiji u javnosti kao "zakon o zabrani burke". 

Predlog zakona se odnosi na ultrakonzervativne muslimanske žene u Danskoj, navodi agencija AP. 

Nije objavljeno kada će parlament odlučivati o zakonu. 

Austrija, Francuska i Belgija su usvojile slične zakone o zabrani nošenja burke u javnosti.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.