Nobelovu nagradu za mir dobila Kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (VIDEO)
Ilustracija

Nagrađena za svoj rad

Nobelovu nagradu za mir dobila Kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (VIDEO)

Nobelovu nagradu za mir dobila je Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN), za desetogodišnju kampanju da se svijet riješi atomskog oružja.

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja je koalicija nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja koja je predvodnik u naporima da se dođe do zabrane nuklearnog oružja po međunarodnom zakonu.

"Organizacija dobija nagradu za svoj radi da preusmjeri pažnju na katastrofalne humanitarne posledice korišćenja nuklearnog oružja i pionirske napore da se postigne sporazumna zabrana takvog oružja", rekao je predsjednik norveškog komiteta za Nobelovu nagradu Berit Rejs Andersen, prenosi AFP. 

Nobelovu nagradu za mir je prošle godine osvojio kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos za napore u postizanju mirovnog sporazuma sa pobunjenicima. 

Imena kandidata držana su u strogoj tajnosti, ali su uoči objavljivanja imena dobitnika mediji prenijeli da je bilo prijavljeno 318 kandidata. 

AFP je u četvrtak javio da kruže glasine da bi ovogodišnja nagrada mogla da bude posvećena naporima protiv širenja atomskog oružja u svijetlu krize sa Sjevernom Korejom. 

Prvu Nobelovu nagradu za mir su 1901. godine podijelili Švajcarac Žan-Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta i Francuz Frederik Pasi, osnivač i predsjednik Francuskog društva za arbitražu među nacijama. 

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion eura). Novčani iznos nagrade se dijeli ako ima više dobitnika u jednoj kategoriji, prenosi Beta.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.