Kalifornija postala sigurna država za imigrante
Ilustracija

Koji nelegalno borave u SAD

Kalifornija postala sigurna država za imigrante

Kalifornija je danas postala "sigurna država" za imigrante koji nelegalno borave u SAD pošto je guverner te američke savezne države Džeri Braun potpisao zakon kojim je proširena njihova zaštita.

Novi zakon zabranjuje kalifornijskoj policiji da pita građane o njihovom imigracionom statusu i da, u većini slučajeva, učestvuje u akcijama federalnih snaga bezbjednosti protiv imigranata, počevši od 1. januara 2018. godine, javlja Beta.

Procjene su da u Kaliforniji živi 2,3 miliona imigranata bez dozvole, a novi zakon biće još jedno sredstvo te po broju stanovnika najveće savezne države u borbi protiv predsjednika SAD Donalda Trampa.

Vođa demokrata u kalifornijskom Senatu Kevin de Leon predložio je zakon kao odgovor na rasprostranjen strah u imigrantskim zajednicama poslije pobjede Trampa, koji je u izbornoj kampanji 2016. godine govorio protiv imigranata i obećavao da će naglo povećati njihovu deportaciju iz SAD.

Uticajno kalifornijsko udruženje šerifa protivilo se novim mjerama i upozoravalo da će im biti teže da štite javni prostor.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.