U privatnim apotekama do juče realizovano 25.000 recepata
Ilustracija

Za četiri dana

U privatnim apotekama do juče realizovano 25.000 recepata

U privatnim apotekama, njih 167 koje su sklopile ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje, do juče je realizovano oko 25.000 recepata.

Kako je za Pobjedu kazao direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić do sada nije bilio prigovora i sve funkcioniše besprijekorno. Građani od nedjelje imaju mogućnost da ljekove uzimaju i u privatnim apotekama. Izuzetak je šest opština Andrijevica, Gusinje, Petnjica, Plužine, Šavnik i Zabljak, jer se u tim gradovima na javni poziv nije javio nijedan privatnik. U svim ovim gradovima postoje Montefarmove apoteke.

Prvi čovjek Fonda ranije je, komentarišući ključnu nedoumicu sa kojom su se građani suočavali prije dvije godine, a koja se odnosila na nemogućnost uzimanja originalnog lijeka i nuđenja zamjena, rekao da će taj problem trajno biti riješen tek nakon usvajanja nove pozitivne liste ljekova.

“Godine 2015. imali smo problema prilikom realizacije recepata. Isti ti problemi dešavaće se i sa ovim projektom jer se od tada ništa nije promijenilo. Ukoliko izabrani doktor propiše originalni lijek, privatna apoteka može ponuditi zamjenu lijek istog sastava, ali različitog naziva i proizvođača. Ovaj problem biće trajno riješen donošenjem nove liste ljekova”,  kazao je ranije Čirgić, apelujući na građane da ne izbjegavaju zamjenu jer se radi o istom kvalitetu, kao i kod originalnog lijeka.

Vlada je u maju usvojila informaciju o pokretanju postupka uključivanja privatnih apoteka u javni sistem i zaključivanju ugovora sa Fondom za zdravstveno osiguranje.

Na taj način, kako je ranije saopšteno, obezbijediće se stabilna snabdijevenost ljekovima, bolja dostupnost, ali i bolja konkurentnost na tržištu. Projekat „Sa receptom i u privatne apoteke“ sprovođen je i 2015. godine. Fond za zdravstvo u martu te godine potpisao je ugovor o izdavanju ljekova na recept sa 107 privatnih apoteka, a u Crnoj Gori registrovano je njih 250.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.