Kovačev: Članstvo CG u NATO-u veliki korak na putu ka EU
Andrej Kovačev, foto: tatkovina.info

Distanciranje od kremlja takođe važno

Kovačev: Članstvo CG u NATO-u veliki korak na putu ka EU

Članstvo Crne Gore u NATO je veliki korak za državu na putu da bude dio evropske porodice, ocijenio je u intervjuu za Pobjedu evropski poslanik Andrej Kovačev.

Osim evropske integracije, on smatra da je važan aspekat ulaska u NATO-u i smanjen uticaj Kremlja.

“Crna Gora jasno pokazuje svoje evroatlantske interese i svoju spremnost da postane članica EU, umjesto usklađivanja sa političkim i društvenim pogledima Moskve”,  rekao je Kovačev koji je bugarski poslanik u Evropskom parlamentu.

On je istakao da je naša zemlja ostvarila značajan napredak na putu ka cilju da postane članica EU.

“Neupitno, to je zapadnobalkanska zemlja koja će najvjerovatnije postati dio EU tokom narednog potencijalnog proširenja, a dokaz tome je činjenica da je Crna Gora otvorila 26 i zatvorila dva pregovaračka poglavlja. Reforma javne administracije i upravljanje javnim finansijama, otvaranje Agencije za sprečavanje korupcije i potpuna usaglašenost vanjske politike države sa zajedničkom bezbjednosnom i odbrambenom politikom su veoma dobro primljeni od EU. Na primjer, Srbija nije toliko voljna da uskladi svoju vanjsku politiku sa EU i hoće da izbjegne uvođenje sankcija Rusiji. EU je saopštila da sve države članice moraju da imaju zajedničke smjernice za vanjsku politiku i više puta je naglasila važnost ovog aspekta. Može se zaključiti da je ovo neizbježan i presudan uslov za evropsku integraciju, koji je Crna Gora ispunila”, kazao je Kovačev.

Ipak, naglaša on, i dalje postoje problemi vezani za korupciju na visokom nivou, organizovani kriminal, nacionalističku retoriku nekih nacionalnih partija i medijske slobode.

“Stoga bi Crna Gora morala da se fokusira na ove probleme, čije rješavanje bi na kraju rezultiralo punim pristupanjem evropskoj porodici. Bez dileme, od velike je važnosti za EU da Crna Gora postane njena članica zato što bi to, ne samo ojačalo položaj države na globalnoj političkoj areni, već bi takođe bio krucijalan korak ka miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, ocijenio je on.

Članstvo Crne Gora u NATO-u je, smatra Kovačev, veoma važno za državu i region, jer će proizvesti više političke izvjesnosti i dugoročne stabilnosti za građane.

“Dodatno, članstvo će osigurati bržu i efikansiju integraciju u EU, što je nešto što se uzima u obzir kada se raspravlja o budućem pristupanju Crne Gore. Sa druge strane, Crna Gora će poslužiti kao primjer susjedima na Zapadnom Balkanu. Ovo može dovesti do povećanog prisustva NATO-a u budućnosti, što bi rezultiralo ujedinjenjem i bezbjednijem regionu”, pojašnjava on.

Smanjen uticaj Kremlja, ističe on, još jedan je važan aspekt članstva u NATO.

“Crna Gora jasno pokazuje svoje evroa tlantske interese i svoju spremnost da postane članica EU, umjesto usklađivanja sa političkim i društvenim pogledima Moskve”, kazao je Kovačev.

Prema njegovom mišljenju, Moskva ima svoje interese i cilj joj je da poveća uticaj na Balkanskom poluostrvu.

“Imajući u vidu da Evropa ima poteškoće i da zapadnobalkanske države imaju ozbiljne probleme na putu evropske integracije, vlada Rusije hoće da iskoristi momenat da poveća svoje prisustvo i kontrolu koristeći hibridni pristup, kroz ekonomiju, energiju i propagandu. Bila je serija događaja u regionu koji imaju opasne nacionalističke trendove, kao referendum u Republici Srpskoj, incident sa vozom Beograd Mitrovica, pokušaj državnog udara u Crnoj Gori i drugi događaji. U svakom slučaju, ovi problemi nijesu bezazleni i ukazuju na pokušaje Putinove administracije da izazove poremećaje u regionu”, istakao je Kovačev.

U situaciji kada se EU okreće sopstvenim problemima i imajući u vidu posljednje promjene u Vašingtonu, posebno izolacionističku politiku predsjednika SAD-a, dodaje Kovač, stvoren je politički vakuum na Zapadnom Balkanu koji je omogućio Kremlju da poveća svoj uticaj u toj areni.

“Taj uticaj vodi jačanju geopolitičkog prisustva Rusije i dovođenju u pitanje evroatlantske orjentacije zemalja u regionu. Bez obzira na to, članstvo Crne Gore u NATO je veliki korak za državu na putu da bude dio evropske porodice. Ovaj izbor Vlade pokazuje odlučnost države da bude pro-evroatlantska zemlja i da se udalji što je više moguće od uticaja sadašnje ruske vlade”, istakao je on.

Kovačev je prokomentarisao i bojkot opozicije, ističući da bi to moglo negativno da se odrazi na evropsku integraciju države.

“Politička nestabilnost koja se odvija u Crnoj Gori zbog opozicionog bojkota parlamenta može imati negativne posljedice na evropsku integraciju države. Crna Gora je više puta okarakterisana kao uspješan primjer na Zapadnom Balkanu, ali posljednjih mjeseci svjedočili smo protestima, koji stvaraju tenzije i nestabilnost. Ne može se garantovati ni jedna „uspješna priča“. Crnoj Gori je potreban politički dijalog. Moramo da idemo putem slobode i demokratije svaki dan. Stoga, uprkos trenutnim problemima sa kojima se Crna Gora suočava, neophodno je podržati evropske aspiracije države kako bi se održala na putu evroatlantskog razvoja i kako ne bi dozvolila građanima da postanu žrtve vanjskih interesa i pritiska iz drugih zemalja”, zaključio je on.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.