Vlada čeka odluku Svjetske banke o garanciji do 250 miliona eura
Foto: Profimedia

Završna faza razgovora

Vlada čeka odluku Svjetske banke o garanciji do 250 miliona eura

Razgovori predstavnika Vlade i Svjetske banke oko zaduženja od 90 miliona dolara, odnosno od 200 do 250 miliona eura u slučaju garancije, ulaze u završnu fazu. Svjetska banka bi o ovom aranžmanu trebalo da odluči u decembru ove ili januaru naredne godine, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

“Vlada, odnosno Ministarstvo finansija pregovara sa Svjetskom bankom oko zajma za razvojnu politiku, (DPL Public Development Loan) ili garancije zasnovane na razvojnim politikama (PBG -Policy based Guarantee). Aranžmani podrazumijevaju kredit od 90 miliona dolara, odnosno u slučaju garancije, kreditno zaduženje od 200 do 250 miliona eura. Od toga je 90 miliona dolara, ekvivalentno u eurima na dan zaključenja ugovora, obezbijeđeno garancijom”,  kazali su iz Ministarstva u odgovoru na pitanje o kolikom zaduživanju za budžetske potrebe razgovara Crna Gora sa Svjetskom bankom.

Iz ovog resora pojašnjavaju da bi se na taj način obezbijedilo finansiranje za obaveze iz 2018, uz mogućnost korišćenja sredstava za refinansiranje eurobondova, koji dospijevaju od 2019. do 2021. godine.

Odbor direktora Svjetske banke o ovom aranžmanu odlučivaće krajem decembra 2017, eventualno u januaru 2018. pojasnili su iz ovog resora i dodali da su i za ovo zaduženje postavljeni uslovi, što je praksa međunarodnih finansijskih institucija.

“Uslovi za aranžman sa Svjetskom bankom podrazumijevaju kontinuirano i dosljedno sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije koje su definisane Planom sanacije budžetskog deficita i nivoa javnog duga, kao i Fiskalnom strategijom”,  naveli su iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje koji su uslovi za dobijanje ove kreditne podrške.

Podsjetimo da su predstavnici Svjetske banke i MMF-a na sastanku u Vašingtonu sa crnogorskom delegacijom u kojoj su bili ministar finansija Darko Radunović i guverner dr Radoje Zugić saopštili da podržavaju fiskalnu konsolidaciju u Crnoj Gori.

Tada je razgovarano i o sprovođenju plana srednjoročne konsolidacije i strukturi na prihodnoj i rashodnoj strani, kao i planiranim mjerama za upravljanje javnim dugom, kojim se obezbjeđuje njegova puna održivost u srednjem roku.

Tada je u Vašingtonu pohvaljena kredibilna fiskalna politika ove Vlade. Naznačena su poboljšanja fiskalne pozicije i jačanje finansijske stabilnosti što doprinosi kreiranju realne osnove za unapređenje saradnje Svjetske banke sa Crnom Gorom, kroz davanje garanacije IBRD-a za podršku fiskalnim reformama, koja bi dodatno olakšala pristup Crne Gore internacionalnim tržištima kapitala u 2017.

Podsjetimo da je prije par dana i agencija Moody’s u novom izvještaju poboljšala kreditni rejting za Crnu Goru. Potvrdila je ocjenu B1, uz značajnu izmjenu izgleda iz ,,negativan“ u „stabilan. U izvještaju se navodi da je poboljšanju rejtinga naše zemlje prvenstveno doprinijela fiskalna politika usmjerena na povećanje prihoda, odnosno smanjenje rashoda, kao i sprovođenje mjera u cilju rješavanja problema penzija i plata u javnom sektoru.

Aranžmani podrazumijevaju kredit od 90 miliona dolara, odnosno u slučaju garancije, kreditno zaduženje od 200 do 250 miliona.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.