Opozicija poručila: Datum izbora pa radna grupa
Ilustracija

Od sjutra dostavljati imena predstavnika

Opozicija poručila: Datum izbora pa radna grupa

Od sjutra poslanički klubovi predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću mogu da dostavljaju imena predstavnika partija koji će učestvovati u parlamentarnoj radnoj grupi za sprovođenje preporuka OEBS-a na izborno zakonodavstvo.

To je saopšteno TVCG iz Brajovićevog kabineta. Opozicija međutim, nema namjeru da u radnoj grupi učestvuje sve dok se ne odredi datum za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Brajović, međutim vjeruje da će opozicionari prepoznati da je unaprjeđenje izbornog zakonodavstva i u njihovom interesu.

Nakon što je pozvao poslaničke klubove da odaberu članove koji bi ih predstavljali u parlamentarnoj radnoj grupi za sprovođenje preporuka OEBS-a na izborno zakonodavstvo, predsjednik Skupštine Ivan Brajović odredio je i datum od kada to partije mogu i učiniti.

"U pismu poslaničkim klubovima istaknut je rok od 6. oktobra za dostavljanje imena učesnika u radnoj grupi", saopštili su iz Skupštine.

Brajović je u pozivu precizirao da će poslanički klubovi u radnoj grupi biti zastupljeni proporcionalno broju poslaničkih mjesta. To znači da pravo da odrede predstavnike imaju  poslanički klubovi DPS-a, DF-a, Demokrata, SDP-a, klub Socijaldemokrata i Liberalne partije, kao i klub manjinskih partija. Demokrate i SDP kažu da neće delegirati svoje predstavnike. Objašnjavaju i zašto.

"Brajović je i ovog puta zamijenio redosljed koraka: prvo prihvatanje svih opozicionih zahtjeva, pa tek onda formiranje Radne grupe za implementaciju preporuka OEBS-a", poručuju Demokrate.

"Bez cjelovitog dogovora oko termina održavanja novih parlamentarnih izbora i uslova za održavanje parlamentarnih izbora, sve ostalo je gubljenje dragocjenog vremena", kaže Mirko Stanić iz SDP-a.

Poziv nijesu dobili SNP, Demos, URA i pokret Ujedinjena Crna Gora, koji, iako imaju predstavnike u parlamentu još nijesu formirali poslaničke klubove.

"To što radi Brajović je pokušaj pravljenja scenarija za predstavu za javnost i privatni kružok DPS-a i njegovih asistenata, tako da se ne uzbuđujemo zbog poteza i poziva Brajovića", poručuje Neđeljko Rudović iz Ure.

"A, i da smo ga dobili, SNP zbog poznatih razloga ne bi ni učestvovao u takvom dijalogu. Bez preciznog određivanja datuma prijevremenih parlamentarnih izbora nećemo učestvovati ni u kakavim dijalozima", kaže predsjednik SNP-a Vladimir Joković.

Uprkos instriranjima opozicije na održavanju vanrednih izbora, iz DPS-a, međutim, kako penose mediji, jasno su poručili da dijaloga sa opozicijom nema oko ponavljanja izbora, već je moguć samo o preporukama posmatračke misije OEBS-a. Brajović poručuje da se izbori ne mogu ponavljati sve dok nezadovoljna strana na njima ne pobijedi.

"Neučestvovanje u radu skupštinskih tijela i plenuma, uz korišćenje svih poslaničkih privilegija, samo po sebi predstavlja opstrukciju i nepoštovanje građana Crne Gore. Predlažem da zajedno razmatramo preporuke posmatračke misije i radimo na unaprjeđenju izbornog procesa. Vjerujem da je to interes i opozicionih stranaka i da će ga oni prepoznati", navodi se u saopštenju predsjednika Skupštine.

Ogromna većina preporuka OEBS-a tehničke su prirode i ne zahtijevaju izmjene izbornih zakona, niti Ustava. Najznačajnije se odnose na veće učešće žena u parlamentu, kao i na kapacitete Državne izborne komisije.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.