I poslije Sloba Slobo
Boško Jakšić

Srbija 17 godina poslije

I poslije Sloba Slobo

Peti oktobar 2000. godine trebao je biti razmeđe novije srpske istorije. Tako je u početku, od onih koji su na vlasti naslijedili Slobodana Miloševića, i predstavljan. Srbija godine nulte, tako je predstavljan peti oktobar.

Peti oktobar 2017. slabo ko i pominje, a društvenim mrežama kruži govor Slobodana Miloševića tri dana ranije, u kojem objašnjava šta će se dogoditi sa Srbijom ako njega ne bude, sa sve pojašnjenjima da je bio u pravu.

A komentar današnje Srbije tražili smo od doajena srpskog i jugoslovenskog novinarstva, analitičara i dugogodišnjeg dopisnika beogradske Politike sa raznih lokacija na zemljinoj kugli, Boška Jakšića. Jakšić za Kodex konstatuje da postoje velike razlike između ove današnje i one miloševićevske Srbije. Ali paradoksalno i mnogo sličnosti.

"Danas ako uđete u bilo koju samoposlugu srešće Vas rafovi puni proizvoda a ne prazne prodavnice sa dva, tri artikla kao nekad. Na benzinskim stanicama ima goriva i Srbima više ruke ne mirišu na benzin koji su pretakali u plastične boce. Razlike su velike što se tiče ekonomije, standarda i opuštenosti. Sa politikom je druga priča", konstatuje Boško Jakšić za Kodex.

Doajen srpskog novinarstva kaže da je 5. oktobar 2000. trebalo da bude oslobađanje akumulirane energije i entuzijazma i vjere da će dan poslije sve biti bolje. Da će biti mnogo više vladavine prava a mnogo manje korupcije. Da će zdravstvo i obrazovanje biti dostupno za sve. A u Srbiji danas to nije tako.

SlobodanMilosevic1

Slobodan Milošević

"Svaljivati zbog toga krivicu samo na aktuelnu vlast je nemoguće. Demokratska vlast (Miloševića je smijenila koalicija stranaka sa demokratskim prefiksom, Demokratska Opozicija Srbije) je svoje šanse propustila. Zato je sada stvoreno apatično društvo koje nema energije da traži promjene zahvaljujući greškama demokratske vlasti", poručuje za Kodex Boško Jakšić.

Matrica vlasti se nije promijenila, konstatuje za Kodex Boško Jakšić i dodaje da, osim sporadičnih protesta, srpsko društvo više nema potrebne energije da bi pokrenulo bilo kakve promjene. Politička matrica Slobodana Miloševića i dalje je, dakle, u upotrebi u političkom životu Srbije.

Mnogi su, protokom vremena konstatovali da u Srbiji nikada nije osvanuo šesti oktobar. I konstatacije Boška Jakšića mogle bi u neku ruku da se podvedu pod to mišljenje. Jer sve ono što je Srbija sanjala petog oktobra nikada nije prešlo prag snova.

A onda ne treba da čudi to što  društvenim mrežama kruži govor Slobodana Miloševića iz 2. oktobra 2000. I ne čudi što, poslije 17 godina neki Srbi njegovim riječima pripisuju proročki karakter baš kao što su to isto radili i kad je Josip Broz u pitanju.

I poslije Tita Tito. I poslije Sloba Slobo. 
 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.