Traže model za poboljšanje životnog standara i statusa zaposlenih u zdravstvu
Kenan Hrapović

Država svjesna značaja zdravstvenog sistema

Traže model za poboljšanje životnog standara i statusa zaposlenih u zdravstvu

Ministarstvo zdravlja je istrajno u tome da se sistem postavi na zdrave osnove i obezbijedi njegova održivost, jer je država svjesna značaja zdravstvenog sistema.

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, sa saradnicima, sastao se juče sa predstavnicima Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Crne Gore.

Na sastanku se otvoreno i konstruktivno razgovaralo o prioritetima zajedničkog djelovanja, kako bi se zdravstveni sistem unaprijedio, a položaj zaposlenih podigao na viši nivo.

Predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne zaštite dr Ljiljana Krivokapić je kazala da je ova sindikalna organizacija zadovoljna saradnjom sa Ministarstvom zdravlja i da se zajedničkim naporima bore za unaprjeđenje zdravstvenog sistema i poboljšanje standarada zdravstvenih radnika. Ona je naglasila da je, stoga, neophodno da se stvore uslovi za povećanje zarada zdravstvenim radnicima, u skladu sa mogućnostima. 

"Predstavnici sindikata predložili su uvođenje instituta Ombudsmana za zdravstvene radnike, koji bi štitio njihova prava, zatim da se ugovori sa ljekarima koji se upućuju na specijalizacije, uniformišu na nivou države. Takođe, zahtijevali su da se u sistematizacijama prepoznaju radna mjesta za medicinske sestre više i visoke stručne spreme, što je, kako je kazao ministar Hrapović, već predviđeno novim sistematizacijama", navodi se u saopštenju.

GetImage

Sa sastanka

Hrapović je kazao da ima puno razumijevanje za zahtjeve Sindikata kada je u pitanju materijalni položaj zdravstvenih radnika.

On je naglasio da se sa Ministarstvom finansija intenzivno razgovara o iznalaženju modela za poboljšanje životnog standara i statusa zaposlenih u zdravstvu, ali u skladu sa socio-ekonomskom situacijom na niovu države.

Na sastanku je dogovoreno da se zajedničkim djelovanjem Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i reprezentativnih sindikalnih organizacija napravi strategija za povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu.

Prema riječima ministra Hrapovića, Ministarstvo zdravlja je istrajno u tome da se sistem postavi na zdrave osnove i obezbijedi njegova održivost, jer je država svjesna značaja zdravstvenog sistema.

On je naveo da su u tom cilju pokrenuti značajni projekti, kao što je, između ostalog, projekat elektronskog zakazivanja pregleda, koji ima za cilj stavljanje u puni pogon svih kapaciteta na primarnom i sekundarnom i tercijarnom nivou.

Takođe, kako je rekao, Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama definisalo prioritete u nabavci medicinske opreme za šta je Vlada obezbijedila skoro 12 miliona. Jedna od aktivnosti koja se već sprovodi u cilju jačanja kapaciteta je i kontinuirana medicinska edukacija na svim nivoima zdravstvene zaštite.

Ministarstvo zdravlja je donijelo i Plan specijalizacija u svim zdravstvenim ustanovama za narednih pet godina, a intenzivno radi i na usklađivanju sistematizacija zdrastvenih ustanova sa potrebama sistema.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.