Razbijena srpska narko-banda u Austriji i Njemačkoj, uhapšene 22 osobe
Ilustracija

Međunarodna policijska akcija

Razbijena srpska narko-banda u Austriji i Njemačkoj, uhapšene 22 osobe

Srpska policija, u saradnji sa austrijskim kolegama, razbila je međunarodnu narko-bandu koja je proizvodila narkotike u Srbiji ili ih dopremala iz Albanije i sa Kosova i Metohije, a prodavala ih u Austriji i Njemačkoj.

Tom prilikom su zaplijenjena 64 kilograma marihuane, otkrivene dvije laboratorije i uhapšene 22 osobe.

Šef Kancelarije za borbu protiv organizovanog kriminala u Saveznoj kriminalističkoj službi Andreas Holcer pohvalio je, na konferenciji za štampu u Beču, saradnju sa srpskom policijom.

Istkao je da je Srbija već godinama jedan od najvažnijih partnera kriminalističke policije Austrije na Zapadnom Balkanu, prenosi RTS pozivajući se na Tanjug.

Od 2016. srpske i austrijske vlasti pokrenule su istragu protiv jedne organizovane srpske grupe koja se bavila međunarodnim švercom narkotika.

Načelnik Odjeljenja za suzbijanje krijumčarenja narkotika pri Službi za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Goran Papić objasnio je da je istraga pokrenuta 1. aprila prošle godine.

Nad osumnjičenim licima, kako je ukazao, sprovedene su specijalne istražne metode, a organizovanu kriminalnu bandu vodila su dva srpska državljanina.

Radilo se, prema njegovim riječima, o grupi koja se sastojala od dva kraka, koja su koristila iste kurire.

Jedan od kurira "pao" je u Beču 8. marta ove godine, kada je pokušao da proda narkotike isledniku na tajnom zadatku.

"Kada sumiramo rezultate, zaplijenili smo 64 kilograma marihuane, kao i jedan manji broj kolačića marihuane, pronašli dvije laboratorije i uhapsili 22 osobe", rekao je Papić.

Objasnio je da je srpska policija u trag ovog kriminalnoj organizaciji ušla tokom jedne druge istrage, odnosno jedan kurir bande koja je praćena imao je veze sa ovom iz operacije "Maša".

On je ukazao da su srpska i austrijska policija uvijek imale odličnu saradnju koja je u poslednje vreme podignuta na viši nivo, što je rezultiralo hapšenjem ove organizovane kriminalne grupe.

Holcer je rekao da je u novembru upućen zahtev Austriji za saradnju u ovom slučaju.

U okviru te saradnje Austrija je uspjela da riješi i jednu pljačku zlatare u Beču, iz koje je ukradena roba u vrijednosti od 100.000 eura, koja se dogodila u januaru.

Holcer je istakao da je specifičnost te bande što je polikriminalno dejlovala, odnosno, što je trenutno trend, nije se bavila samo jednom vrstom kriminala "švercom narkotika", već i drugim krivičnim djelima.

Inače, grupa je, kako je dodao, komunicirala preko raznih servisa mesindžera.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.