Petlje Smokovac nema na trasi prioritetne dionice autoputa Bar - Boljare
Ilustracija

Nije još tražena dozvola

Petlje Smokovac nema na trasi prioritetne dionice autoputa Bar - Boljare

Petlje Smokovac nema na trasi prioritetne dionice autoputa Bar - Boljare. To se vidi na projektu trase prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, koju je izradila kineska kompanija CRBC i koja je dugačka 40,871 kilometara, a imaju je Ministarstvo saobraćaja i svih 86 podizvođača.

Ministar rada Kemal Purišić nagovijestio je da bi i snabdijevanje vodom i strujom moglo biti predmet arbitraže. Procjenjuje se da se radi o poslovima vrijednim 70 miliona eura. To, međutim, ne znači da ona nije projektovana.

Prema saznanjima Pobjede, CRBC je dobila nalog i isprojektovala petlju Smokovac, ali ova nije ušla u ugovor za izgradnju prioritetne dionice. Tu činjenicu je prvi pomenuo premijer Duško Marković tokom obilaska trase prioritetne dionice 29. avgusta ove godine, dvije godine nakon početka izgradnje autoputa.

To je ponovio resorni ministar Osman Nurković prošle srijede, da bi potom javnost saznala da je formiran tim za pregovore sa kineskom kompanijom, koja tvrdi da joj niko nije naručio izgradnju te petlje. Nurković je kazao da bi petlja trebalo da produži trasu prioritetne dionice za kilometar i po na 42,371 kilometar. Kinezi su, prema saznanjima Pobjede, duže od godinu upozoravali Vladu na taj propust.

Ministarstvo održivog razvoja je, na zahtjev Ministarstva saobraćaja, izdalo dozvole za petlje Pelev brijeg 4. marta ove godine, Mateševo 23. juna i petlje Veruša 27. juna. Za petlju Smokovac dozvola nije ni tražena.

Izvor Pobjede, blizak Vladi, tvrdi da bi ta petlja trebalo da bude predmet drugog ugovora, odnosno izgradnje dionice autoputa Mateševo-Andrijevica. U toku su pregovori sa Kinezima, a predstavnici Vlade saopštili su da bi, ukoliko se ne dogovore, petlja mogla da završi na arbitraži. Iz CRBC Pobjedi su potvrdili da su u toku intenzivni pregovori. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.