Simović: Crnogorska ekonomska politika daje ohrabrujuće rezultate
Milutin Simović

Simović: Crnogorska ekonomska politika daje ohrabrujuće rezultate

Crnogorska ekonomska politika daje ohrabrujuće rezultate, kazao je danas potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku Milutin Simović, povodom rezultata ekonomske politike Vlade u 2017. godini.

Simović je na konferenciji za novinare predstavio učinke crnogorske vlade na polju ekonomije u dosadašnjem dijelu godine, napominjući da su kvalitetan i posvećen rad svih institucija i privrede prepoznati u izvještaju.

Bruto domaći proizvod (BDP) prema riječima Simovića raste iz kvartala u kvartal, iznad 3 odsto u prvom, iznad pet odsto u drugom, a očekuje se još veći rast.

"U poređenju sa evropskim državama, Crna Gora je na petom mjestu po ekonomskom rastu. Ispred nje su Malta, Rumunija, Irska i Estonija", kazao je Simović.

Navedeno je da značajno raste broj turista i ostvarenih noćenja, svi vidovi transporta, trgovina na malo, poljoprivreda, šumarstvo, vrijednost građevinskih radova, naplata poreskih prihoda, kao i da značajno rastu direktne investicije.

„Napredak je prepoznat od strane relevantnih međunarodnih adresa, MMF-a, Svjetske banke, Svjetskog ekonomskog foruma“, naveo je Simović.

Prihodi po osnovu reprograma poreskog duga su 17 miliona eura, i to 13 miliona po osnovu jednokratne uplate i četiri miliona eura po osnovu uplate prve i druge rate. Plan je da se do kraja godine naplati još šest miliona eura, što je ukupno dva puta više prihoda od planiranih na kraju 2016. godine.

Za Simovića su postignuti rezultati obaveza više i izazov više ka konačnom cilju – unaprjeđenju kvaliteta života svih građana.

„Postignuti rezultati su plod posvećenog rada privrednih subjekata i menadžerskih struktura i zaposlenih, nadležnih institucija, povoljnog ukupnog ambijenta u uslovima kontinuiranih integracionih iskoraka Crne Gore i stabilnog unutrašnjeg političkog ambijenta“, izjavio je Simović.

U odnosu na prošlu godinu, prema riječima Simovića, dolazak turista je povećan za 17 odsto, dok su noćenja turista u kolektivnom smještaju povećana za 10 odsto. Povećana je i vrijednost građevinskih radova, i to za 45 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali i efektivni časovi rada za 22 odsto.

Simović je poručio da je dobra vijest to što je došlo do smanjenja izvoza trupaca u drvnoj industriji.

„U 2017. je 23 puta manji broj izvoza trupaca nego prošle godine ili 30 puta manji nego 2015“, naglasio je Simović. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.