Umjesto ličnosti koje dijele: URA predlaže podizanje spomenika Petru Sinanoviću Nagibu
Foto: URA

Umjesto ličnosti koje dijele: URA predlaže podizanje spomenika Petru Sinanoviću Nagibu

Dok podgorička vlast namjerno otvara identitetske teme i dijeli društvo, duboko vjerujemo da spomenike treba podizati ljudima koji i danas mogu biti uzor svim generacijama, koji mire i spajaju, a čiji život i djelo ne smiju pasti u zaborav. Zbog toga će URA predložiti da se na prostoru opljačkane i ugašene fabrike „Radoje Dakić“, na kome će nova opoziciona vlast graditi - vrtić, osnovnu školu, dom zdravlja i kulturni centar, podigne spomenik proslavljenom inžinjeru i pioniru industrije Petru Sinanoviću Nagibu, kazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

„Čovjek koji je projektovao i realizovao prvo parno grijanje cetinjske Gimnazije i preporodio fabriku ribe u Rijeci Crnojevića, zatim iz temelja podigao „Obod“ i zapošljavao na hiljade zadovoljnih radnika, sa ledine osnivao fabriku „Radoje Dakić“ i asistirao pri osnivanju Kombinata aluminijuma Titograd (KAT), definitivno zaslužuje da ga crnogorsko društvo dugo pamti. Nagib je istinski stvarao radnika. Za života je podijelio na stotine stanova svojim zaposlenima, a svoj život je proveo kao podstanar“, ukazala je podgorička URA.

URA ističe da je u vremenu neoliberalnog fundamentalizma, ogromne nezaposlenosti i legitimizovane pljačke društvenih resursa, posebno važno ukazati na ljude poput Petra Sinanovića Nagiba.

„Nagib je bio sve ono šta današnje političke i tajkunske elite nisu. Privrednik sa vizijom i altruista, koji je sve dao Crnoj Gori, a posebno Podgorici i Cetinju, a koga su uništili tuđe političko sljepilo i pohlepa, koji su i danas sinonimi trodecenijske crnogorske vlasti. Zbog toga je, paralelno sa procesima političkih promjena, potrebno raditi i na promovisanju drugačijih koncepta - oko kojih bi se mogla okupiti čitava Podgorica i Crna Gora, a ne vraćati teme koje oštro dijele društvo, kako je to do sada bio slučaj“, ukazali su u podgoričkom pokretu URA.

URA podsjeća da je „Crna Gora sa Nagibom imala šansu da stvori moćnu elektroindustriju sa zaokruženom proizvodnjom, ali da je zbog kratkovidosti političkih elita ta šansa izgubljena.“

„Od male „kovačnice na izlazu grada“, Nagib je napravio moćnu fabriku „Radoje Dakić“, koja je zapošljavala na hiljade radnika i čiji proizvodi su se prodavali širom svijeta. Nagib je bio vizionar, vjesnik novog doba, koji uprkos unosnim ponudama i izuzetno profitabilnim poslovina u inostranstvu, nikada nije mogao bez Crne Gore. Za razliku od današnjih vlasti, bio je istinski patriota, koji svoju ljubav prema domovini nikada nije unovčio“, ukazali su u podgoričkom odboru pokreta URA.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.