Sjutra novi protestni marš SOVCG
Sa poslednjeg protesta

Povodom otpuštanja iz službe 22 vojnika

Sjutra novi protestni marš SOVCG

Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) održaće sjutra treći protestni marš "Za istinu, pravdu i dostojanstvo", povodom otpuštanja iz službe 22 vojnika.

Predsjednik SOVCG Nenad Čobeljić kazao je na konferenciji za novinare da njihovi zahtjevi sa prethodna dva protesta nijesu ispunjeni.

"Ono što smo do sada tražili su bile, inače, najobičnije redovne obaveza nadležnih organa, a to je da se utvrde motivi, razlozi i istina o prestanku profesionalne vojne službe velikom broju vojnika iz Vojske Crne Gore, i da se uspostavi socijalni dijalog", kazao je Čobeljić na konferenciji za novinare, prenosi Antena M pozivajući se na Minu.

On je ocijenio da su nadležni državni organi odlučili da se ne miješaju u svoj posao i nadležnosti, što, kako je rekao, jasno ukazuje da su otete građanima.

"Kako da funkcioniše pravna država ako nadležni odbijaju da utvrde činjenično stanje? Osnov dostizanja svake pravde je utvrđivanje istine, zato se mi za nju borimo i zato nećemo odudtati dok se ista ne utvrdi", kazao je Čobeljić.

On je najavio da će SOVCG sjutra dodatno tražiti odgovornost, da državne institucije služe građankama i građanima Crne Gore a ne pojedincima koji su izvan i iznad zakona.

"Institucija predsjednika Crne Gore i sam Predsjednik (Filip Vujanović) su taoci terora i terorista", kazao je Čobeljić.

On je poručio da predsjednik Crne Gore nije predsjednik svih građana, a sigurno ne ovih 22-oje protjeranih vojnikinja i vojnika.

"Predsjednik Crne Gore više nije vrhovni komandant Vojske (član 38 stav 2 ZoV), svoje nadležnosti je novim zakonom o Vojsci predao ministru Predragu Boškoviću koji je sada vrhovni komandant Vojske. Nijesam siguran da je to želja crnogorskih građanki i građana. Ovo je svakako protiv ustavno ali Ustavni sud ne reaguje", rekao je Čobeljić.

On je kazao da je novi Zakon o Vojsci donešen da bi se, kako je naveo, ozakonila samovolja i zloupotreba ministra Boškovića.

"Da bi on mogao mimo ustaljenih vrijednosti i procedura da procjenjuje ko je podoban i dostojan vojne uniforme a ko nije. To su svakako tajni metodi koji nisu dostupni nikome", kazao je Čobeljić.

Član Izvršnog odbora SOVCG Goran Dragišić rekao je da je Bošković "u ofanzivi" prema tom Sindikatu i da pri tome zloupotrebljava funkciju ministra odbrane i resurse ministarstva i Vojske Crne Gore.

"Ministar nas u kontinuitetu naziva "manjinski sindikat" iako je razlika pet-šest članova, što mu kako on misli daje pravo da nas diskriminiše i da sa nama prekine socijalni dijalog", kazao je Dragišić.

On je rekao da je Bošković potpisao ugovor o osnivanju stambene zadruge sa "svojim servilnim sindikatom" dok SOVCG nije ni ponuđen.

Dragišić je naveo da je Služba za finansijsko poslovanje Ministarstva odbrane jednostrano i nenajavljeno prekinula sedmogodišnju saradnju i praksu na obračunu rata članovima sindikata za kupovinu na odloženo plaćanje, što nije urađeno i sa "sindikatom ministra Boškovića".

Dragišić je kazao da je SFPMO jednostrano i nenajavljeno prekinula prenos sredstva iz Fonda solidarnosti SOVCG:

"Tu je i pritisak da se Predsjednik SOVCG uputi u prijevremenu penziju a sa ciljem da se tako izvrši pritisak prema članstvu i stvori nesigurnost u Vojsci u smislu radnog mjesta i ostvarivanja prava po osnovu rada i radnih odnosa", kazao je Dragišić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.