Trovanje 149 đaka u Beogradu:  Uzrok strafilokoka
Ilustracija

Ishrana u školi

Trovanje 149 đaka u Beogradu: Uzrok strafilokoka

Uzrok zaraznog trovanja hranom kod 149 djece iz šest osnovnih škola u Srbiji je strafilokokni enterotoksin, rekla je danas agenciji Beta epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Slavica Maris.

Maris je istakla da je da je kod oboljele djece u pitanju blaža klinička slika i da je najvažnije da niko nije hospitalizovan.

Ona je istakla da je epidemiološko ispitivanje izvršeno u 18 beogradskih škola i u dva privatna vrtića.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković preporučila je juče da se u pet beogradskih škola, koje sarađuju s istim dobavljačem hrane, obustavi isporuka hrane, jer jedan broj učenika ima zdravstvene tegobe za koje se vjeruje da su povezane s ishranom u školi.

Beogradska policija odredila je sinoć zadržavanje do 48 časova B.P. (41), odgovornom licu privrednog društva "Catering&Bakers" koje je snabdijevalo hranom beogradske osnovne škole u kojima je došlo do trovanja đaka.

Mediji su juče prenijeli da su špagete koje su bile na meniju škola koje se snabdijevaju hranom iz iste firme, najvjerovatnije izazvale simptome zaraznog trovanja kod djece.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.