Marković:  Sa opozicijom dijalog o preporukama OEBS-a
Duško Marković

Pozvao i na prekid bojkota parlamenta

Marković: Sa opozicijom dijalog o preporukama OEBS-a

Premijer Duško Marković kazao je da vlast i opozicija u parlamentu treba da razgovaraju o preporukama OEBS-a, što ne znači, kako je kazao, da opozicija treba i da prekine bojkot parlamenta.

Gostujući u emisiji „Odgovoran odgovor“ na Radiju Crne Gore, Marković je najavio da će DPS uskoro izaći s prijedlogom u pravcu dijaloga. Opozicija je, kako je rekao, razočarana rezultatima izbora; krenuli su u bojkot i na taj na- čin izazvali političku krizu. - To jednostavno ne smije biti tolerisano, ne može to biti politička i pravna praksa. To znači da bilo koji politički subjekt nezadovoljan izborima može pribjeći bojkotu, a to znači da idemo u nove izbore i u beskonačnost - rekao je Marković.

Premijer je rekao da niko nema pravo da dezavuiše i ponižava institucije sistema.

''Zato nijesmo saglasni da se o ovom pitanju razgovara van parlamenta, mi smo za to da se razgovara u parlamentu, da u parlamentu razgovaramo o preporukama OEBS-a. To ne znači da opozicija treba da prekine bojkot rada parlamenta'', kazao je Marković.

Ponovio je da je ucjena zahtjev opozicije da se prvo odredi datum izbora pa da se krene u razgovore.

''Na tom uslovu nema razgovora s opozicijom van parlamenta. DPS će ubrzo izaći s prijedlogom u pravcu dijaloga, vezano za ispunjavanje preporuka OEBS. Nema ucjena, samo dijalog u okviru institucija. Ponuda po principu „uzmi ili ostavi“ nije za DPS'', rekao je Marković.

Kad je riječ o DF-u, Marković je rekao da oni imaju političku platformu kako da sruše vlast.

''Vidjećemo kako će to izgledati u budućnosti. Poziv na proteste je legitimna politička akcija. Ako do toga dođe, mi smo za to da budu mirni, da ne ugrožavaju druge gra- đane koji ne podržavaju proteste. Bojim se da opozicija u cjelini nije sposobna da definiše jedinstven nastup'', rekao je Marković.

Premijer je rekao da je zadovoljan kvalitetom reformi koje se sprovode u pravosuđu. Komentarišući ocjene kosovskog ministra vanjskih poslova Bedžeta Pacolija da nema uslova za demarkaciju granice Crne Gore i Kosova, Marković je rekao da je to pitanje za našu zemlju završeno.

''Pitanje ratifikacije sporazuma o granici je u nadležnosti kosovskih vlasti, očekujemo da se prema tome odnose odgovorno i ažurno. Razumijemo prilike na Kosovu'', rekao je Marković, uz poruku da je zvanična Podgorica uradila što je do nje.

Hrvatski zakon o braniteljima, u kojem se pominje da je Crna Gora bila agresor na tu zemlju, za Markovića nije sporan.

''Nijesmo dobili notu ili zahtjev kad je u pitanju Crna Gora, to su unutrašnje stvari Hrvatske'', kazao je Marković, navodeći da tome ne bi pridavao veliku važnost.

 

Pobjeda

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.