Izvršen udar na integritet Univerziteta i sprovedena odmazda nad rektorkom

Profesori UCG podržali Radmilu Vojvodić

Izvršen udar na integritet Univerziteta i sprovedena odmazda nad rektorkom

Nakon što je Upravni odbor smijenio rektorku Radmilu Vojvodić oglasili su se profesori Univerziteta koji su potpisali pismo podrške.

“Iskazujemo protest zbog nezakonite odluke UO, ugrožavanja autonimije i integriteta Univerziteta od izvršne vlasti, kao i narušavanja ugleda UCG i Crne Gore kao demokratskog društva”, navodi se u saopštenju grupe profesora.

Oni su ocijenili da je Odluka UO donešena suprotno Statutu UCG i bez izjašnjenja Senata kao najvišeg akademoskg tijela koje je, baš kao i izjašnjenje rektora, bilo obazujuće za odlučivanje o razrešenju.

Kao što je svih ovih mjeseci, kako navode, sprovođeno političko nasilje nad najvišom institucijom obrazovanja, tako su i ovom odlukom o smjeni rektora prekršeni pozitivni pravni propisi Univerziteta. 

"Bez ijednog argumenta, uz gaženje univerzitetskih vrijednosti i nipodaštavanjem najvišeg akademskog tijela univerziteta – Senata, izvršen je udar na integritet Univerziteta i sprovedena odmazda nad rektorkom", stoji u saopštenju. 

Profesori ističu da je, smjena rektora na ovakav način, nečuvena u demokratskoj praksi, dodaju da, postaje efermerna u odnosu na krizu upravljanja Univerzitetom koja je izazvana ovakvim gestom.

"Pored toga što je ovakvim odlučivanjem povrijeđena zakonitost, i to preko predstavnika Vlade u UO, na ovaj način uvedena je praksa koja postoji u nedemokratskim sistemima, a to je da premijer organizuje i sprovodi smjenu rektora univerziteta i upravlja na svojevrstan način upravlja univerzitetom.Inspiratori i egzekutori ovakve politike nijesu svjesni da su pokušavajući da sprovedu odluku o ostanku VMŠ u Beranama, u stvari pokušali da zaustave realizaciju uspješne i sveobuhvatne reforme, koja je obavljena u skladu sa usputstvima Evropske asocijacije univerziteta i evropskim standardima za regulisane medicinske profesije. Nadasve, ovakvim odlukama izazvana je kriza upravljanja na Univerzitetu i dovedeno u pitanje stvaranje institucionalnog kapaciteta za sprovođenje reformi. Danas je ovo primjer i drugim institucijama koje pokušavaju da se razvijaju i djeluju u nacionalnom interesu, a shodno evropskim vrijednostima"-  navodi se u saopštenju profesora.

Pismo podrške potpisali su sljedeći profesori: dr Ranko Lazović, Akademik prof. dr Goran Nikolić, dr Žarko Dašić, dr Snežana Crnogorac, dr Ljiljana Vučković, dr Goran Barović, dr Dragan Bogojević, prof. Marija Perović, dr Živko Andrijašević, dr Predrag Stanišić, dr Maja Baćović, dr Saša Milić, dr Željko Jaćimović
mr Janko Ljumović, vanredni profesor, bivši senator i član Naučnog odbora, dr Vladimir Pešić, dr Uglješa Janković, dr Ivan Vuković, dr Olivera Komar, dr Borko Vujičić, dr Tatijana Dlabač, dr Zdravko Krivokapić, dr Aleksandar Vujović, redovni profesor Angelina Atlagić, redovni profesor Larisa Dašić-Simović, redovni profesor dr Siniša Jelušić
 profesor Branislav Mićunović,  redovni profesor Stevan Koprivica, redovni profesor Srđan Koljević, redovni profesor Ferid Karajica
profesor Sanja Garić, vanredni profesor dr Zoran Koprivica, vanredni profesor mr Sehad Čekić, vanredni profesor Petar Pejaković, docent Dubravka Drakić, Docent dr Vuk Vuković, docent dr Edin Jašarović, docent mr Relja Eraković,docent mr Mirjana Živković Kurdadze, docent mr Dragutin -Draško Đurović, docent mr Branko Ilić, dr Danijela Rakočević - Medojević, dr Tatjana Koprivica, dr Slavko Burzanović, Vladimir Perović, Ivan Zirojević, Sandra Vujović,Dušan Vuleković, Jelena Filipović, mr Jelena Mišeljić, mr Bojana Mijović, mr   Jovana Bojović,mr Boban Batrićević, Anđelija Rondović, Danijela Radovanović,Julija Milačić

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.