Danilovgrad uspješno iskoristio sredstva EU fondova
Foto: Gov.me

Pejović i Đuranović

Danilovgrad uspješno iskoristio sredstva EU fondova

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović i predsjednik opštine Danilovgrad Branislav Đuranović ocijenili su da je pomenuti grad uspješno iskoristio raspoloživa sredstva iz EU fondova tokom prethodnog perioda za sprovođenje projekata koji su doprinijeli unapređenju kvaliteta života građana.

To su zaključili na današnjem sastanku na kojem su razgovarali o dosadašnjim rezultatima i dobrim stečenim iskustvima koje je ta Opština postigla u korištenju evropskih fondova, pripremi za nove programe i raspisane konkurse iz više prekograničnih i transnacionalnih programa.

Vodili su razgovor i o potrebi da se dodatno jačaju administrativni kapaciteti lokalne samouprave, kako bi došlo do novih projekata koji će državu pripremiti za članstvo, ne samo na nacionalnom nego i na nivou opština.

Posebno je pohvaljen projekat  unapređenja upravljanja otpadom čija je ukupna vrijednost iznosila milion eura, od čega je doprinos EU bio blizu 700 hiljada eura, te inovativni projekat korišćenja geotermalne energije u zgadi Centra za kulturu.

FotoDG1

Đuranović je istakao da današnji sastanak predstavlja nastavak dobre saradnje s Ministarstvom evropskih poslova. Pored već realizovanih, upoznao je ministra Pejovića sa novijim projektnim predlozima Opštine koji su nedavno podneseni na više otvorenih Poziva za projekte.

Kroz predstavljanje razvojnih resursa Danilovgrada, sagledane su mogućnosti valorizacije istih kroz prekogranične i transnacionalne projekte. Naročito je istakao potrebu valorizacije bogatog kulturno istorijskog nasleđa Danilovgrada, kako kroz Ipa, tako i druge dostupne fondove.

Predsjednik Đuranović je ocijenio da kontinuirana komunikacija sa Ministarstvom evropskih poslova obezbeđuje pravovremenost informacija lokalnim upravama, te kvalitetnije sagledavanje dostupnih izvora finansiranja za strateške projekte od interesa za sve građane.

Istakao je zainteresovanost Opštine Danilovgrad za implementaciju infrastrukturnih projekata iz EU fondova i za učešće u Programima Unije u sektorima kulture, kreativnih industrija, razvoja preduzetništva, mladih i zapošljavanja, čime bi se stvorili uslovi za realizaciju postojećih i novih projektnih ideja lokalne uprave i javnih ustanova čiji je osnivač Opština.

Ministar Pejović je istakao da se Danilovgrad pokazao kao jedna od najboljih opština kad je u pitanju efikasnost i sposobnost da se privuku sredstva iz EU fondova i lokalna samouprava na najbolji način pripremi za članstvo i mnogo veće fondove koji će biti na raspolaganju nakon pristupanja EU.

Pohvalio je ostvarene rezultate Opštine Danilovgrad i upoznao predsjednika Opštine s mogućnostima koje postoje u okviru Ipa II perspektive. Posebno je ukazao na mogućnosti bilateralnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora, ukupne vrijednosti 9,73 miliona, kao i na mogućnosti bilateralnog programa Albanija – Crna Gora, ukupne vrijednosti 11,9 miliona eura. Poručio je da je važno iskoristiti ove programe za realizaciju projekata u oblasti podsticanja zapošljavanja, zaštite životne sredine i promociji turizma, kulturnog i prirodnog nasljeđa.

FotoDG3

U tom kontekstu, ministar je podsjetio i na značajne mogućnosti koje pružaju dva trilateralna programa: Intereg Ipa za Hrvatsku, BiH i Crnu Goru, ukupne vrijednosti 67 miliona eura i Intereg Ipa za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, ukupne vrijednosti 93 miliona eura.

Naglasio je da je cilj ovih programa poboljšanje kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga; zaštita životne sredine i prirode, promocija održive energije i energetske efikasnosti; razvoj turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine;  jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja, posebno malih i srednjih preduzeća; unapređenje usluga za održivi saobraćaj i poboljšanje javne infrastrukture.

On jeupoznao predsjednika Opštine s mogućnostima koje nude tri transnacionalna programa, Dunavski, Mediteranski i Jadransko-jonski, čiji se prioriteti odnose na unapređenje stanja u oblasti inovacija, životne sredine, kulture, povezanosti i  upravljanja, kao i s Programima EU, posebno programom Evropa za građane koji omogućava bratimljenje gradova, stvaranje mreže gradova i projekte civilnog društva.

Ministar je poručio da postoji širok dijapazon programa i istakao da je važno iskoristiti sve raspoložive evropske fondove za razvoj opštine i dobrobit građana.

Naglasio je da će Ministarstvo evropskih poslova, kroz redovno informisanje o raspoloživim sredstvima i edukaciju o apliciranju za projekte, pružiti podršku opštini kako bi na najbolji način iskoristila mogućnosti koje su na raspolaganju u procesu pristupanja i pripremi za buduće članstvo.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.