Evidentni mnogi pozitivni rezultati Crne Gore u vladavini prava
Sa sastanka

Koizvjestioci PSSE sa Pažinom

Evidentni mnogi pozitivni rezultati Crne Gore u vladavini prava

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin sastao se danas sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru (PSSE) Ionutom–Marianom Stroeom i Andreom Rigonijem, u okviru njihove zvanične posjete crnogorskim institucijama, političkim subjektima i organizacijama civilnog sektora.

Podsjećajući na postignute uspjehe Crne Gore u proteklom desetogodišnjem periodu, od članstva naše države u Savjetu Evrope, Pažin je istakao da Crna Gora dosljedno ispunjava obaveze iz članstva, strogo vodeći računa o obavezama koje su posebno prepoznate preporukama iz rezolucija PSSE.

Na interesovanje sagovornika, potpredsjednik Pažin je upoznao o trenutnom stanju reformskih aktivnosti u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije, slobodi medija i politici jačanja civilnog sektora.

Koizvjestilac Stroe saopštio je da su u oblasti vladavine prava evidentni mnogi pozitivni rezultati i da je prilično optimističan u anticipiranju gledišta PSSE na Crnu Goru u periodu koji slijedi.

Koizvjestilac Rigoni je naglasio da cijeni stabilnost Crne Gore koja se promoviše i u regionu. Rigoni je saopštio da je svjestan koji su napori uloženi da bi se postigli dosadašnji uspjesi Crne Gore na spoljnopolitičkom planu, a da državi i narodu Crne Gore treba odati priznanje za ostvareno članstvo u NATO savezu.

Posebno interesovanje sagovornika tokom sastanka bilo je usmjereno na upoznavanje sa stavom Vlade o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori.

 Pažin je izrazio nadu da će opozicija shvatiti važnost svoje pozicije u društvu i djelovanja u političkom životu Crne Gore.

On je saopštio da je Vlada u potpunosti spremna za razgovor sa opozicionim predstavnicima u okviru institucija Crne Gore, a posebno u dijelu potrebe pune implementacije preporuka iz Izvještaja OEBS/ODIHR o posljednjim parlamentarnim izborima. Zajednički je konstatovana potreba ostvarivanja dijaloga između vlasti i opozicije i izraženo nerazumijevanje za djelovanje pojedinih opozicionih partija na bazi ultimatuma.

Sagovornici su ocijenili veoma važnim potrebe intenzivnog i proaktivnog pristupa obije strane u kontekstu ukidanja procesa post-monitoringa Savjeta Evrope za Crnu Goru, imajući u vidu ostvarene rezultate u proteklom periodu.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.