Bivši džihadista otkrio zašto su taoci mirni na snimcima egzekucije
Ilustracija

Riješena misterija

Bivši džihadista otkrio zašto su taoci mirni na snimcima egzekucije

Videosnimke egzekucija koje vojnici Islamske države puštaju u javnost gotovo uvijek izazivaju dvoumljenja da li se radi o pravim ili namještenim scenama.

Naime, prilikom odrubljivanja glava video nikad ne prikazuje baš taj trenutak, što i dovodi do spekulacija da li snimci autentični ili ne, prenosi Radio Sarajevo.

Ali, na snimcima još jedan detalj redovno privlači pažnju, a to je nevjerovatna smirenost talaca dok čekaju vlastitu egzekuciju. 

Neki su do sada nagađali da su oni vjerovatno ispregovarali s islamistima da pogubljenje ipak bude malo humanije. Međutim, u intervjuu koji je Sky Newsnapravio, jedan bviši pripadnik Islamske države je rekao da to nije slučaj. Naime, objasnio je da su taoci na snimcima mirni jer su već ranije bili u takvoj situaciji. Nisu znali da je to njihov zadnji snimak.

Saleh, kako se predstavio za Sky News, ispričao je da su džihadisti više puta prije pravog pogubljenja taoce izlagali "lažnim pogubljenjima". Snimili bi se s taocem, rekli u kameru šta su htjeli i vratili se zajedno s njim u grad. I sam Saleh je taocima znao da govori da neće biti ubijeni.

"Rekao bih im da ne brinu, da im se ništa neće dogoditi i da samo snimamo video u kojem od njihove vlade tražimo da prestanu s napadima na Siriju. Govorio sam im: 'S tobom nemamo nikakvih problema, ti si samo posjetilac u ovoj zemlji'", ispričao je ovaj, navodno, bivši džihadista, te dodao kako su teroristi znali da će s vremenom svakog taoca ubiti.

Taocima su čak davali arapska imena, kako bi ih uvjerili da su na sigurnom, da su među prijateljima i tako su ih smirivali. Japanskom taocu Kenji Gotou su tako dali ime Abu Sad. Ovo je prvi put da su nagađanja o "lažnim egzekucijama" potvrđena i to od nekoga ko je u svemu tome učestvovao.

Njujork Tajms je prvi prošle godine objavio da postoji mogućnost da se to događa, te su naveli da je novinar Džejms Folej bio među taocima koji su prolazili kroz takvu strahotu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.