Bajčetić podnio tužbu protiv države

Eadi naknade štete

Bajčetić podnio tužbu protiv države

Advokati Nikole Bajčetića, člana predsjedništva PzP-a i odbornika DF u Skupštini Glavnog grada podnijeli su juče Osnovnom sudu u Podgorici tužbu protiv države Crne Gore – Ministarstva unutrašnjih poslova, koje zastupa Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, a radi naknade nematerijalne štete.

Bajčetić je podsjetio da je kao član rukovodstva PzP-a i funkcioner DF-a bio "učesnik višenedjeljnih mirnih i demokratskih protesta koje su otpočeli dana 27.septembra 2015. ispred Skupštine Crne Gore".

"Dana 17.10.2015. godine, u ranim jutarnjim časovima, policijski službenici (između ostalih i službenici Posebne jedinice policije) pružali su asistenciju Komunalnoj policiji Glavnog grada Podgorica u uklanjanju postavljenih šatora i bine ispred Skupštine.

Oko 06:10 časova istog jutra, prilikom mog lišavanja slobode, službenici Posebne jedinice policije su prekoračili svoja službena ovlašćenja na način što su me njih oko 15-20 policajaca prvo vozilo kojim sam upravljao potpuno uništili pendrecima, da bi zatim mene nasilno izvukli iz tog vozila udarajući me nogama i pendrecima po glavi i tijelu. Za sve to vrijeme napominjem da nisam pružao nikakav otpor, već sam se nalazio u bespomoćnom, pognutom položaju, glavom prema asfaltu i rukama pokrivajući glavu u pokušaju da se zaštitim od udaraca.  Za sve ovo postoji i video snimak koji je objavljen na internetu", kazao je Bajčetić.

on je istakao da je tom prilikom zadobio više udaraca po cijelom tijelu, "a što se potvrđuje brojnom medicinskom dokumentacijom, te nalazima i mišljenjima vještaka sudske medicine,  kada su mi konstatovani brojni hematomi i podlivi".

"Takođe želim da navedem da je neprofesionalno postupanje službenika Uprave policije prema meni kritičnog dana, bilo predmet ispitivanja i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Nakon sprovedenog ispitnog postupka, te ispitivanja svih činjenica i okolnosti, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore zaključio je da sam “bio žrtva lošeg postupanja policijskih službenika i da su policijski službenici prekomjerno primijenili fizičku silu prema meni, prilikom lišenja slobode i zlostavljali me - nečovječnim i ponižavajućim postupanjem”", saopštio je Bajčetić.

Istakao je da je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ocijenio neprihvatljivom ocjenu Uprave policije da je upotreba sredstava prinude prema njemu bila zakonita, imajući u vidu izvještaje ljekara i nalaz i mišljenje vještaka specijaliste sudske medicine.

"U tom smislu, zaključeno je: “policijski službenici su van svake sumnje primijenili silu veću od one koja je bila apsolutno neophodna, kod činjenice da sam tom prilikom bio opkoljen sa dvadesetak policajaca, daleko brojčano i fizički nadmoćnijim, te da nisam pružao otpor, već sam se nalazio u bespomoćnom pognutom položaju, glavom prema asfaltu i rukama pokrivajući glavu sa namjerom da se zaštitim od udaraca, a kojom prilikom sam zadobio više  udaraca po čitavom tijelu…”. Dalje je konstatovano:

“U postupanju policijskih službenika kritične prilike sadržani su svi elementi nečovječnog i ponižavajućeg postupanja: učešće službenih lica, namjera kažnjavanja i bespomoćnost žrtve.”

Kao što je javnost već upoznata, kritičnog dana, povodom mojih slučaja su u ODT-u formirana dva slućaja, jedan gdje sam okrivljen, i ekspresno osuđen od strane Odnovnog suda u Podgorici, te uredno poslat na izdržavanje zatvorske kazne u ZIKS-u, i drugi slučaj gdje sam oštećen, a koji se nalazi u fazi izviđaja, gdje i nakon dvije godine, Uprava policije odbija da saopšti imena svojih službenika koji su me tukli. To su, kao što sam i ranije navodio, dvostruki aršini naših institucija prema mom slučaju, ali i mnogim drugim, koji imaju političku konotaciju. No to me neće zaustaviti da idem do kraja i iscrpim sve pravne mahnizme koje su mi na raspolaganju", kazao je Bajčetić.

Podsjetio je da je 6.juna 2017. tužbu za naknadu materijalne štete Osnovnom sudu u Podgorici,  protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog štete koju je pretrpio kao vlasnik vozila.

 

 

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.