Vožnja taksijem u Podgorici neće više biti jedan euro

Novim zakonom će poskupljati

Vožnja taksijem u Podgorici neće više biti jedan euro

Prijedlog zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, koji je juče podržao skupštinski Odbor za ekonomiju, omogućava opštinama da utvrde minimalne cijene u okviru minimalne auto taksi tarife.

Direktor Direktorata za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja Dalibor Milošević nagovijestio je da će se poslije usvajanja zakona promijeniti cijene taksi usluga.

“Taksi prevoz više neće biti što je bio, pa se nećemo moći za euro voziti po cijeloj Podgorici. Dali smo lokalnim samoupravama pravni osnov da utvrde minimalne cijene u okviru auto taksi tarife, koje će na neki način omogućiti da imamo lojalnu konkurenciju na tržištu. Možda neće biti potreba za ovolikim brojem taksi vozila, već da unaprijedimo gradski prevoz, oslobodimo saobraćajnice i vodimo računa o zaštiti životne sredine”, objasnio je Milošević za Pobjedu.

On je kazao da vjeruje da će to biti dobro rješenje koje će pomoći opštinama koje imaju specifičnosti strukturu grada, broj stanovnika, turizam…

“Ne možemo uporediti Plužine sa Budvom ili Podgoricom. Svaka opština će morati da odredi kriterijume za sebe, jer ih zakonom nijesmo mogli utvrditi”, kazao je Milošević.

Predsjednik odbora Predrag Sekulić je kazao da se nada da intencija prijedloga zakona nije da poskupi taksi prevoz.

“Vjerujem da ćemo uz dobru konkurenciju i dalje imati pristupačne cijene taksi prevoza za građane”, kazao je Sekulić i dodao da se slaže da treba urediti ovu oblast.

Jovanka Laličić (DPS) je kazala da pozdravlja odredbu koja daje pravo opštinama da propisuju organizaciju o optimalnom broju taksi prevoza.

“To će riješiti „divljanja“ u taksi prevozu po pojedinim opštinama”, kazala je Laličić.

Milošević je objasnio da su u zakon unesene izmjene radi usaglašavanja sa evropskim zakonodavstvom.

“Značajna novina je licenca profesionalnog vozača, koja je od 1. januara naredne godine, prema zakonodavstvu EU, obavezna za međunarodne prevoznike. Razdvojili smo licence za unutrašnji transport na licencu za lokalni prevoz i na unutrašnji međugradski prevoz”, objasnio je Milošević.

Laličić je kazala da u članu 11 licencu izdaje nadležni državni organ, a u drugim članovima licencu za auto taksi i prevoz u opštini izdaje nadležni organ lokalne samouprave.

Milošević je objasnio da se radi o različitim licencama, pri čemu se član 11 odnosi na licencu profesionalnog vozača, a ostale su licence za prevoz. Odbor je podržao i dopune carinskog i izmjene zakona o porezu na promet rabljenih vozila, plovila i letilica.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.