Medenica o ukidanju presuda: Dokaz da CG ima jak Apelacioni sud
Vesna Medenica

Medenica o ukidanju presuda: Dokaz da CG ima jak Apelacioni sud

Ukidanje presuda i odluka nižih sudova - dokaz je da Crna Gora ima jak Apelacioni sud, koji na pravi način uočava probleme u pogrešnom tumačenju propisa, kaže za Prvu predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je to kazala odgovajući na pitanje kako komentariše to što sve češće pred ovim drugostepenim sudom padaju presude i odluke.

Vrhovni sud i Sudski savjet, kaže Medenica, provjeravaju i stručnost sudija, i do sada, kako kaže, nije bilo negativnih ocjena.

Uloga Apelacionog suda je da provjerava zakonitost sudskih odluka i presuda, tako da ne treba da čudi kada ih ukine, poručuje predsjednica Vrhovnog suda.

"Ja volim sto imamo jak Apelacioni sud i što na pravi način uoči probleme da li pogrešnog tumačenja prave norme ili slobodnog sudijskog uvjerenja u širini primjene zakona. I to se sve da ispraviti", kaže ona.

Zato je, kaže Medenica, dobro imati jake sudove na višim istancama kako bi kvalitetno provjeravali rad nižih. Provjerava se i rad sudija pojedinčno, ali propisi, kaže Medeca, ne dozvoljavaju da se javno objave imena - kako onih koji dobro rade, tako i onih čije se presude rijetko potvrđuju.

"Mi te ocjene koristimo u svakodnevnom radu u dijelu njihovog napredovanja, to obično rade članovi Sudskog savjeta, ali i mi u Vrhovnom sudu u vidu rasporeda nekih poslova koji su nam u redovnoj nadležnosti", navodi Medenica.

Do sada, kaže Medenica, nije bilo slučajeva da je neki sudija dobio negativnu ocjenu, koja bi ga spriječila da napreduje u karijeri, prenosi Antena M.

Podsjetimo, posljednja odluka koja je pala pred Apelacionim sudom, bila je prošlog petka, kada su Duško Šarić i Jovica Lončar oslobođeni optužbi za pranje oko 20 miliona eura. Isti sud i ranije je ukinuo presudu kojom su bili osuđeni na pet i po godina, a postupak protiv optuženih počeo je iznova.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.