Saradnja CG i Republike Poljske odlična osnova za dalje povezivanje u svojstvu saveznica
Foto: Mod

Bošković - Maćerevič

Saradnja CG i Republike Poljske odlična osnova za dalje povezivanje u svojstvu saveznica

Dosadašnja saradnja Crne Gore i Poljske na polju odbrane predstavlja odličnu osnovu za snažnije povezivanje i unapređenje odnosa u svojstvu zemalja saveznica, ocijenili su ministri odbrane dvije države, Predrag Bošković i Antoni Maćerevič.

Maćerevič je boravio danas u jednodnevnoj posjeti Ministarstvu odbran u cilju jačanja saradnje dvije države i razmjene mišljenja sa crnogorskim kolegom o najvažnijim pitanjima sa aktuelne NATO agende, kao i o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u regionu i Evropi. 

Kako je saopšteno iz Ministartsva odbrane, Bošković je naglasio da je Poljska bila pouzdan partner Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, uz uvjerenje da će crnogorsko članstvo u Alijansi doprinijeti smanjenju tenzija na jednom istorijski trusnom području i unapređenju ukupne geopolitičke stabilnosti regiona. 

“On je istakao da će se Crna Gora zalagati za NATO politiku otvorenih vrata, iz uvjerenja da samo puna evropska i evroatlantska integracija predstavlja garant pouzdane budućnosti svih zemalja regiona”, kaže se u saopštenju. 

Maćerevič je ocijenio da su regionalna stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu od nemjerljivog značaja, dodajući da Crna Gora može poslužiti kao primjer zemljama regiona koje imaju evroatlantske aspiracije. 

“Ministri odbrane dvije zemlje su ocijenili da su zajednički napori saveznica i kontinuirana ulaganja u odbranu, od presudnog značaja za jedinstvo i kredibilitet Alijanse, o čemu će se detaljnije razgovarati na predstojećem sastanku NATO ministara odbrane u novembru, u sjedištu Alijanse u Briselu“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se dodaje, izrazili obostranu posvećenost daljem unaprjeđenju odbrambene saradnje Crne Gore i Poljske kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u saradnji sa ostalim partnerskim zemljama. 

"Posebno je naglašen značaj usavršavanja pripadnika Vojske Crne Gore u Republici Poljskoj u sklopu priprema za učešće u međunarodnim operacijama, kao i nastavak saradnje vazduhoplovstava dvije zemlje i zajedničkih obuka i vježbi jedinica vojne policije”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.