Crnogorski gitaristički duo otvara najveći svjetski festival gitare „Guitarras del mundo“ u Argentini
Goran Krivokapić i Danijel Cerović

Crnogorski gitaristički duo otvara najveći svjetski festival gitare „Guitarras del mundo“ u Argentini

Koncertom Crnogorskog gitarističkog dua (Goran Krivokapić i Danijel Cerović) u utorak, 3. oktobra 2017. godine, u Buenos Airesu (Argentina), biće otvoreno dvadeset treće izdanje najvećeg festivala gitare na svijetu, "Guitarras del mundo".

Ovogodišnje izdanje festivala održaće se u pedeset četiri grada Argentine, uz učešće najprestižnijih umjetnika iz čitavog svijeta. Program kojim će se eminentni crnogorski dvojac predstaviti obuhvata djela Johana Sebastiana Baha („Engleske svite“ u transkripciji članova dua) , kao i djela argentinskog kompozitora Astora Pjacole. Osim što će ovim koncertom Festival "Guitarras del mundo" biti zvanično otvoren; njime ujedno započinje i argentinska turneja dua koja, sem koncerta u Buenos Airesu, uključuje nastupe u Azulu, Las Floresu, Rachu i La Plati.

Naši umjetnici putuju u Buenos Aires na poziv Ministarstva kulture Argentine koje je organizator i poktovitelj Festivala. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, što je važno, kako za kontinuirano predstavljanje crnogorske umjetničke scene tako i za dublje povezivanje Crne Gore sa brojnom brojnom crnogorskom iseljeničkom zajednicom u Argentini.  

Po mišljenju publike i kritike koja stiže od uglednih američkih magazina "Fanfare" , "ClassicsToday", "Soundboard", "American Record Guide", kao i od specijalizovanog francuskog časopisa "Guitare Classique", CGD je prepoznat kao jedan od vodećih i najinventivnijih ansambala za klasičnu gitaru na međunarodnoj sceni danas. U prilog tome govori i činjenica da je prestižna izdavačka kompanija Naxos u septembru 2015. godine, objavila kao svjetsku premijeru prvi od dva CD-a sa Bahovim „Engleskim svitama“ u transkripciji članova dua (projekat sufinansiran od strane Ministarstva Kulture Crne Gore). Zvanična promocija CD-a organizovana je u  "Concertgebouw" dvorani u Amsterdamu. Duo ja nastupao u prestižnim dvoranama i na festivalima u Americi (GFA), Kanadi (Toronto, Montreal), Rusiji (Dvorana Filharmonije - Sankt Petersburg), Španiji ( Madrid - Dvorana Maneul de Falja, Grana Festival), Portugalu, Belgiji, Francuskoj, Luksemburgu, Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj, Kini i Južnoj Koreji (Olympus Hall), ali i na crnogorskim festivalima A tempo, Kotor art, Barski ljetopis...U 2017.godini Naxos će objaviti i drugi CD sa muzikom Johana Sebastiana Baha, a nakon toga će članovi ovog dua realizovati i nekoliko izdanja kao solisti. U najavi je i projekat dvojca, čiji će program, podrazumijevati gostovanje nekih od zvijezda internacionalne scene za klasičnu muziku. U nastavku sezone CGD će nastupiti u Danskoj, Belgiji, Holandiji, SAD-u, Kanadi, Norveškoj, Turskoj i Njemačkoj , gdje će se predstaviti na prestižnim festivalima, na resitalima i koncertima sa različitim Orkestrima. Članovi CGD-a, Goran Krivokapić i Danijel Cerović su zaštitna lica francuskog proizvođača žica Savarez.

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.