Server: Nije dobra ideja da se u paketu povežu Crna Gora i Srbija
Danijel Server

Ulazak u EU

Server: Nije dobra ideja da se u paketu povežu Crna Gora i Srbija

Mislim da nije dobra ideja da se u paketu povežu Crna Gora i Srbija. Dvije zemlje se suočavaju sa drastično različitim izazovima u ispunjavanju uslova za pristupanje EU, kaže u izjavi za Pobjedu profesor na američkom Univerzitetu Džon Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server.

Komentarišući novu strategiju EU po kojoj bi Srbija i Crna Gore ušle u Uniju 2025. Server kaže da pravilo mora biti individualni pristup.

- Crna Gora bi trebalo da se kvalifikuje za članstvo na osnovu svojih zasluga, u svom vremenskom periodu. Isto bi trebalo važiti i za Srbiju. Sada se već približava kraj 2017. godine sumnjam da će bilo koja zemlja biti u potpunosti kvalifikovana mnogo prije 2025. godine - kaže Server.

On upozorava da Moskva pokušava da pravi probleme za balkanske zemlje koje žele da se pridruže NATO-u i EU.

- Oni koji vole da sarađuju sa retrogradnom regionalnom silom poput Rusije imaju pravo da to i rade. Oni koji žele da se priključe Zapadu i uživaju u sigurnosti i ekonomskoj dobrobiti svog rada treba da budu jasni u odbijanju ruskih retrogradnih projekata -kaže Server.

Ističe da Moskva, bez obzira na sve, nikada neće odustati od Crne Gore.

- Ruski marifetluci su jeftini i ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u, a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju - naveo je Server.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.