Rakčević: Umjesto planiranih parkova i zelenila, građani City kvarta dobili beton
Luka Rakčević

Rakčević: Umjesto planiranih parkova i zelenila, građani City kvarta dobili beton

Nakon što smo podigli glas protiv izgradnje solitera „Milenijum“ u Bloku V i natjerali gradske vlasti da odustanu od tog štetnog projekta, vrijeme je da - svi zajedno, podignemo glas protiv investitorskog urbanizma koji našu Podgoricu pretvara u grad bez duše i identiteta, pun nefunkcionalnih, betonskih javnih površina, lišen potrebne infrastrukture i drugih neophodnih objekata. Najbolji primjer takve sebične prakse jeste City kvart, u kome su javne površine devastirane i nemilosrdno betonirane, samo zbog toga što je investitoru tako bilo lakše i jeftinije, ukazao je odbornik u Skupštini Glavnog grada i funkcioner Građanskog pokreta URA Luka Rakčević.

On je istakao da „prije svega, ne smijemo zaboraviti da su javne površine - naše površine, a da je Podgorica - naš grad, a ne igralište velikih građevinskih kompanija i korumpiranih političara“.

Rakčević je ukazao na dva primjera direktnog kršenja urbanističkih planova, na štetu građana Podgorice.

„Prije izgradnje stambenih zgrada Univerziteta CG, važećom planskom dokumentacijom bilo je predviđeno da se pitanje neophodnih parking prostora mora riješiti na prostoru istih urbanističkih parcela, a da na prostoru između zgrada bude izgrađena kolektivna podzemna garaža (na dva nivoa), kapaciteta 628 parking mjesta, kako bi na nadzemnom (površinskom) dijelu garaže bile izgrađene zelene i parkovske površine. Neodgovornim odnosom Glavnog grada i nadležnog ministarstva, investitoru je omogućeno da pitanje parking prostora riješi izlivanjem asfalta na prostoru između zgrada, pa su građani - umjesto zelenih površina, biljaka, igrališta za djecu, klupa i drugih neophodnih sadržaja, ispred svojih stambenih objekata dobili otvoreni parking, sa konstantnom bukom automobila i štetnim izduvnim gasovima. Tu podzemnu garažu moguće je graditi i danas, ali uz mnogo veće troškove uklanjanja postavljenog asfalta“, ukazao je Rakčević.

Umjestozelenilaiparkovaasfaltiparking

Rakčević je naveo i primjer susjednog City kvarta, čija je izgradnja drastično odstupala od grafičkih prikaza, koje su investitorske kompanije koristile u toku izgradnje.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.