Od danas sa receptom i u privatne apoteke
Ilustracija

Kod 167 privatnika

Od danas sa receptom i u privatne apoteke

Od danas građani Crne Gore mogu sa receptom da uzimaju ljekove i u 167 privatnih apoteka.

"Očekuje se bolja dostupnost ljekova  i bolja snabdjevenost apoteka jer će građani, osim u 53 Montefarmove, medikamente moći da uzimaju  i u  167 privatnih apoteka. Te ustanove neće biti limitirane ni finansijski,  ni količinom ljekova, stoga bi trebalo da svaki osiguranik u njima realizuje recept", saopštio je ranije direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić. 

Čirgić je najavio da će građani u apotekama uskoro  moći da uzimaju lijek koji žele sa nove  Pozitivne liste, a ona će biti završena do kraja godine.

Nova lista  sadrži osnovnu i doplatnu. Fond će, prema riječima Čirgića, refundirati dio novca, do iznosa osnovne cijene lijeka, a ostalo će plaćati osiguranik iz svog džepa.

Komentarišući centralno elektronsko zakazivanje, prvi čovjek Fonda ocijenio je da je potrebno  rijeme da se taj projekat sprovede u djelo na pravi način. Naveo je  primjer Velike Britanije kojoj su trebale tri godine da zakazivanje profunkcioniše onako kako je i predviđeno.

Stoje primjedbe da se na preglede kod reumatologa, endokrinologa ili hematologa čeka veoma dugo.

Razlog je deficit kadra i želja pacijenata da biraju doktore.

Nadležni rade na rješavanju tih problema, podsjetio je Čirgić navodeći da je na većini klinika elektronsko zakazivanje dalo dobre rezultate.

Rtcg

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.